Mi kerüljön a bőröndbe egészségünk érdekében?

Bármely vidéket is választjuk úti célul, nem árt némi úti patikát magunkkal vinni, ezzel is elősegítve azt, hogy a pihenés valóban pihentető és kényelmes legyen, s ne aggódással teljen a drága időnk. Adunk néhány tippet, mit érdemes a táskába tenni!

Hova is utazunk?

Nem mindegy, hogy hidegebb, vagy melegebb éghajlatra; napozni, vagy síelni; túrázni, vagy várost nézni megyünk. Ettől függ ugyanis, hogy bőrünk, testi épségünk, vagy szemünk világa igényel nagyobb törődést az utazás során.

Aki nem utazott még hosszabb távra, vagy a lakhelyétől nagyon eltérő éghajlatú, környezetű helyre, az nem is gondolná, mennyi mindenre kell odafigyelni, mi mindent kell feltétlenül magunkkal vinni, hogy biztonságban érezzük magunkat naptól, széltől, rovaroktól. Ha már a táskában vannak az iratok, a ruhák, és a szükséges valuta, gondoljuk végig, mire lehet még szükségünk!

Útravalóul szeretnénk bemutatni drogériánk kínálatából azokat a termékeket, amik az utazás során kényelmet és biztonságot jelenthetnek kicsiknek és nagyoknak.

Kullancsból elefántot...

Apróságnak tűnik, mégis nagy veszélyt jelenthet szervezetünkre ez a kis rovar, mely válogatás nélkül támad a melegvérű élőlényekre, legyen az gyermekünk, vagy éppen házi kedvencünk (közülük is leginkább a túrázást kedvelő kutyusok). A kullancsok nagyjából másfél méteres magasságból, tehát a tévhitekkel ellentétben nem a fák leveleiről, hanem a magasabb aljnövényzetről, bokrokról leselkednek gyanútlan áldozataikra. Ma Magyarországon 100-ból 17 kullancs, tehát majdnem 20 % hordozza a Lyme-kórért felelős baktériumot, így okosabb, ha nem ismerkedünk meg velük közelebbről. Ha sokat túrázunk, vagy mostanában jutottunk arra az elhatározásra, hogy nagy erdei kirándulásokkal szeretnénk színesebbé, egészségesebbé tenni életünket, a védőoltás(-sorozat) elengedhetetlen.

Ha azonban későn kaptunk észbe, és az oltásra már nem jut idő, feltétlenül szerezzünk be kullancsriasztót. Akik idegenkednek a csupa-vegyszer aerosoloktól, vagy gyermekük bőrét szeretnék óvni az ilyesfajta anyagoktól, azoknak találták ki a kullancsriasztót, mely kizárólag természetes anyagokat tartalmaz, így semmilyen mérgező hatással nincsen használójára, ugyanakkor rendkívül hatásos - leteszteltük. Ha mégsem sikerült elkerülnünk, hogy összeszedjük a kis vámpírt, támadjunk rá kullancseltávolító kanállal.

Nem annyira veszélyes, sokkal inkább kellemetlen állatka a szúnyog is, de ezzel a szúnyogriasztóval hatékonyan tudtára adhatjuk: belőlünk bizony nem eszik.

Napimádóknak

Nincs is annál jobb, mint elnyúlni a Balaton vagy az Adria partján, és átadni magunkat a napozás örömeinek, hiszen a napozás amellett, hogy vonzó színt kölcsönöz bőrünknek, elősegíti a D3-vitamin képződését is a bőrben, amelyre csontjainknak van igen nagy szüksége. A gyakorlott napfürdőzők azonban jól tudják, miféle veszélyeket jelenthet ez a kellemes tevékenység.

Első szabály: hófehéren lehetőség szerint ne menjünk a napra! Legjobb, ha a leégést megelőzzük egy kis "előbarnulással". Választhatunk, hogy külső vagy belső kezeléssel szeretnénk elérni a kívánt alapszínt: a napozást (vagy szoláriumozást) megelőzően szedhetünk barnulást elősegítő kapszulát, esetleg önbarnító krémmel is próbálkozhatunk, de nagyon ügyeljünk az egyenletes felvitelre.

Második szabály: kerüljük a déli órákban való napozást még akkor is, ha a leégéstől már nem kell félnünk, ugyanis ebben az időben az UV-sugárzás jóval erősebb, s akkor is lehetnek nem kívánt következményei a felelőtlen napozásnak, ha ez bőrünkön elsőre nem is látszik. A napozókrémek használata egész nap szükséges, és ajánlott a kenegetést többször is megismételni (különös tekintettel az anyajegyekre), mert a lubickolás és a homok egy idő után eltünteti bőrünkről a gondosan felvitt naptejet. Mivel a gyermekek bőre nem ugyanazt igényli, mint a felnőtteké, ezért az ő bőrükre lehetőleg a számukra kifejlesztett gyermek napkrémet használjuk. Ha utazáskor olyan programot választunk, mely közben a nap nagy részében tűző napon vagyunk (például városnézés), feltétlenül kenjünk a szabadon lévő testfelületekre magas faktorú védőkrémet.

Ne feledkezzünk meg a szem védelméről, és a napszúrás megelőzéséről sem, főként a kicsik esetében: praktikus gumírozással ellátott fejfedők és napszemüvegek fiúknak és lányoknak, piciknek és picit nagyobbaknak.

Csak úgy, mint otthon

Nem vagyunk egyformák. Vannak, akik szeretik a kicsit nomádabb körülményeket nyaralásuk során, és vannak, akik az otthonuktól távol is a megszokott kényelmet igénylik, legyen szó légtisztításról, szőrtelenítésről, bármiről. Szerencsére a gyártók mindenki igényét igyekszenek kielégíteni, s áruházunkban is megtalálhatók ezek a praktikus, kis helyigényű eszközök. Akik otthonukban alkalmaznak légtisztító ionizátort, azoknak ajánljuk az autóba is beszerelhető, kis méretű légtisztító készüléket. Hosszabb időtartamú utazás során hölgyeknek jól jöhet az úti epilátor, melynek mérete megegyezik egy vastagabb szelet csokoládéval, s ha már az édességnél tartunk, utazáshoz mi sem praktikusabb egy olyan nassolnivalónál, melynek 50 grammja akár egy teljes étkezés kiváltására alkalmas.

Ennek még bele kell férnie!

Minden esetre: egy apró, de annál hasznosabb, víz nélkül használható kézfertőtlenítő zselé, mert jól jöhet a vonaton vagy a kiránduláson az útra csomagolt szendvics elfogyasztása előtt.

Egy jó minőségű testápoló és egy kézkrém, mert ha síelni megyünk, bőrünk a hideg hatására hamarabb kiszárad, és fokozottabban igényli a krémezést, aki pedig nyaralt már tengerparton, jól tudja, hogy a fürdőzés után csaknem ipari mennyiségű só marad a bőrünkön, amely (jótékony hatásai mellett) szintén gyors kiszáradást eredményez, ezért egy kis utókezelés ilyenkor sem árt.

És végül, de nem utolsó sorban: nem szabad megfeledkezni megszokott gyógyszereinkről, láz- és fájdalomcsillapítóról, kisebb sérülések esetén használható elsősegélycsomagról, melyet nem árt indulás előtt ellenőrizni, nem fogyott-e ki belőle az idők során a jód, vagy a steril gézlap.

...és egy nagy adag óvatosság, bárhol is legyünk, mert sajnos kéz- és lábtörés ellen még a leggondosabban összeállított úti patika sem jelent megoldást.

)
Sebkezelési rutin (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +22, +27 °C
Minimum: +7, +12 °C

Hazánkban csütörtökön délelőtt általában közepesen felhős időre készülhetünk, csapadék nem valószínű. Délután a napsütés mellett fátyol- és gomolyfelhők is lesznek az égen, de ezekből csapadék nem alakul ki. A szél napközben élénk nyugati lesz. Hajnalban 7, 12 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 22, 27 fok között alakul. Késő este 15, 20 fok lesz. Csütörtökön gyenge hidegfront hat a szervezetre. Az érzékenyeknél görcsös fejfájás, valamint izom- és hasi görcsök is jelentkezhetnek, az arra hajlamosak vérnyomás-ingadozást is tapasztalhatnak. Átmenetileg az ízületi problémák is fokozódhatnak. A szél kissé csökkenti a hőérzetet, a szabadban változó komfortérzet lesz jellemző. Az alvásproblémák mérséklődnek. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció