Kiderült, hol fürödhetünk a legjobb vízben

Kiemelkedően magas Európa fürdőzésre alkalmas vizeinek minősége az Európai Környezetvédelmi Ügynökség (EEA) frissen bemutatott tanulmánya szerint. Magyarországon 257 fürdőhelyet ellenőriztek, ebből mindössze 10 kapott rossz minősítést.

Az elmúlt évben vizsgált helyszínek 95 százalékánál teljesültek a vízminőségre vonatkozó minimális elvárások. Az EEA közlése szerint a 22 295 vizsgált fürdőhely 84,6 százalékánál kiváló a vízminőség. A kutatás lefedte az Európai Uniót, az Egyesült Királyságot, Albániát és Svájcot.

A tudósok szennyvíz vagy mezőgazdasági területekről származó vízlefolyások okozta szennyezésre utaló baktériumok után kutatva vizsgálták át a vizeket. A fekáliával szennyezett víz ugyanis lenyelve betegségeket okozhat, többek között gyomor-bél problémákat és hasmenést. Minőségük alapján a fürdőzésre alkalmas vizeket a kiváló, jó, megfelelő vagy gyenge kategóriába sorolták. "A tiszta fürdővizet általában ajándéknak véljük, pedig ez valójában az európai kollektíva közös erőfeszítésének eredménye"- fogalmazott Virginijus Sinkevicius, az EU környezetvédelmi biztosa.

Cipruson a legjobb a fürdővíz minősége

Öt országban - Cipruson, Ausztriában, Máltán, Görögországban és Horvátországban - a fürdőzésre alkalmas vizek legalább 95 százaléka kiváló minőségű. Az összes vizsgált ország közül Lengyelország az egyetlen, ahol a fürdővizek kevesebb mint 50 százaléka kapott kiváló minősítést. Ciprus strandjainak 99,1 százaléka kiváló minőségű.

Az aprócska, ám tiszta Kalamies-öböl Cipruson. Fotó: Getty Images
Az aprócska, ám tiszta Kalamies-öböl Cipruson. Fotó: Getty Images

Az EEA szerint a vizek minősége általában véve jobb a tengerpartokon, mint a tavakban vagy a folyókban: az EU tengerparti fürdőhelyeinek 87,4 százaléka kiváló, míg a szárazföldi helyeknek 79,1 százaléka kapta ezt a minősítést. A 2013-as adatokhoz képest a kiváló minőségű partvidéki fürdőhelyek száma 2,2 százalékponttal, a szárazföldi helyeké 2,6 százalékponttal emelkedett.

Ilyen a helyzet Magyarországon

Közép-Európában a szárazföldi fürdőhelyek közül sok viszonylag kis tavaknál vagy alacsony áramlású folyóknál található, melyek - főként nyáron - sokkal érzékenyebbek az olyan rövidtávú szennyezésekre, mint amilyeneket a heves esőzések okozhatnak - közölte az EEA. Az ügynökség felhívta a figyelmet arra, hogy csökkent azon strandok száma, ahol a rossz vízminőség akár betegséget is okozhat. Az Európai Unióban vizsgált helyszíneknek csupán 1,3 százaléka kapott gyenge minősítést az elmúlt évben, ami csökkenést jelent a 2013-as 2 százalékhoz képest.

Nem veszélyes a Balatonban fürödni Hatvankilenc gyógyszermaradványt mutattak ki vizsgálatok a Balatonban, de ez szakértői vélemény szerint nem jelenti azt, hogy aggódnunk kéne strandolás közben. Csekély mennyiségben vannak jelen a vízben, egészségügyi kockázat nem áll fenn. Részletek itt.

Hat európai országban - Magyarország mellett Albániában, Észtországban, Írországban, Hollandiában és Szlovákiában - a fürdővizek mintegy 3 százaléka volt gyenge minőségű. Hazánkban 10 helyen ítélték nem megfelelőnek a vízminőséget. Az interaktív térkép szerint a tuzséri szabadstrand, a vásárosnaményi-gergelyiugornyai szabadstrand, a makói Maros Kalandpart, a tiszaszigeti bányató, a felsőgödi strand, a dánfoki szabadstrand, a Sziksósfürdő Naturista Strand és Kemping, a tiszakécskei Tisza-parti strand és két mosonmagyarovári strand, az Itató és a Moson vize rossz minőségű.

A fürdővizekre vonatkozó európai irányelvek szerint véglegesen be kell tiltani vagy kimondottan ellenezni kell a fürdőzést azokon a helyszíneken, ahol a víz minősége legalább 5 egymást követő évben gyenge minősítést kap. 2019-ben ez 55 fürdőhelyre vonatkozott: ezek közül 36 Olaszországban, 8 Spanyolországban, 4 az Egyesült Királyságban, kettő Franciaországban, egy-egy Csehországban, Dániában, Írországban, Hollandiában és Svédországban található.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +18, +29 °C
Minimum: +7, +12 °C

Hazánkban kedden délelőtt nyugat felől csökken a felhőzet, de keleten elszórtan záporok kialakulása várható. Délután tovább szakadozik, csökken a felhőzet, hosszabb-rövidebb időre kisüt a nap. A szél napközben élénk északkeleti lesz. Hajnalban 7, 12 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 18, 29 fok között alakul. Késő este 11, 18 fok lesz. Kedden ugyan markáns front nem érkezik, a körülmények viszont kettősfront jellegű légköri helyzethez hasonlítanak. Felerősödhetnek a keringési és vérnyomáspanaszok, nyugaton migrén, keleten görcsös fejfájás jelentkezhet. Többen alvásproblémákkal küzdhetnek, a szabadban ingadozó hő- és komfortérzettel érdemes számolni. Gyakori lehet az ingerlékenység is. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció