Az életben maradás 3-as szabálya

Azzal nagyjából mindenki tisztában van, hogy veszélyes dolog vezetés közben telefont használni, de az emberre több felől is veszély leselkedik a mindennapokban.

A nyár különösen veszélyes lehet, hiszen ilyenkor az emberek előszeretettel utaznak el messzi tájakra, ahol olyan dolgokra is oda kell figyelniük, amelyekre a mindennapjaik során nem.

Bármi is történjék velünk, soha ne feledjük az emberi élet 3-as szabályát: 3 perc levegő, 3 óra menedék nélkül extrém időjárás esetén, 3 nap víz és 3 hét élelem nélkül halálos a számunkra.

Bármennyire is profi telefonhasználónak hisszük magunkat, igazság szerint az agyunk nem képes megfelelően kezelni egyszerre a járást és a kütyünyomogatást. Tehát az utcán sétálva inkább nézzünk fel a telefonból, különösen igaz ez, ha ismeretlen területen járunk, ahol a periférikus látásunkban megjelenő ismerős dolgok is hiányoznak.

A környezettel tökéletesen tisztában lenni talán autóvezetés közben a legfontosabb. Nagyon lényeges ezért – különösen idegen helyen – a gépjárművek tükrének pontos beállítása, ha az oldalsó tükrökben csak a saját autónk széleit látjuk, akkor sikerült minimálisra csökkenteni a vakfoltokat.

Nagy melegben az ember még egy gyors zápornak is képes örülni, ami lehűti a testét. Azonban nem szabad elfelejteni, hogy a hőmérséklet a folyadékon keresztül távozik a leggyorsabban, azaz ha el szeretnénk kerülni egy alaposabb megfázást, télen és nyáron is igyekezzünk szárazon tartani magunkat. Ebben segítenek a megfelelő anyagokból készült ruhák, a gyapjú például előnyt élvez e tekintetben a pamuttal szemben, mert több nedvességet szív fel, ami a bőr szárazon tartását segíti.

Elsősorban havas területeken kell tudni, hogy a hó szomjoltásra nem alkalmas. A hideg hó folyadékká történő átalakítása sokkal nagyobb terhet ró a testre, mint amennyi hidratációt nyerünk belőle.

Külföldi nyaralás alkalmával érdemes még inkább résen lenni!

Ritkán fordul elő, de mégis jó tudni, hogy mi a teendő, ha a repülőgépünk vízen kénytelen landolni. Ilyen esetben az ember első gondolata, hogy felfújja a mentőmellényt, de érdemes ezzel várni egy kicsit. Ugyanis miközben megpróbálunk kiszabadulni a gépből, abba folyamatosan áramlik majd be a víz, amiben sokkal nehezebb közlekedni, ha az emberen egy lebegést elősegítő, levegővel teli mellény van. Érdemes kiúszni a kijárathoz és csak ott aktiválni a mentőmellényt.

Valószínűleg össze sem lehet számolni hány életet mentett már meg a Heimlich manőver , de azt kevesen tudják, hogy önmagunkon is alkalmazhatjuk. Ha valami a torkunkon akad és nincs senki, aki segítsen, először is az erősebb kezünk öklét helyezzük a köldök és a bordák közé, majd másik kezünk tenyerét helyezzük rá az öklünkre. Ezután befelé és felfelé toljuk erősen az öklünket közvetlenül a gyomor felett, míg a bennakadt falat el nem hagyja torkunkat.

Sokan hajlamosak vagyunk kevésbé figyelni magunkra, amikor utazunk vagy egy új környezetbe kerülünk - és ez a lehető legrosszabb, amit tehetünk. Részletek!

A mindennapi életben is hasznos, de távoli, egzotikus helyeken történő nyaralás idején egyenesen elengedhetetlen, hogy némi antihisztamint tartsunk magunknál, hiszen soha nem tudhatjuk, mikor találkozunk olyan anyaggal, amire tudtunkon kívül erősen allergiásak vagyunk.

Óriási ijedségre adhat okot, ha főzés közben az olaj hirtelen lángra kap. Az ember első gondolata, hogy vízzel oltsa el, ami óriási hiba, mert csak még komolyabb bajt okozunk vele. Ha tűz üt ki a kibérelt nyaraló vagy apartman konyhájában, először is zárjuk el a tűzhelyet majd valamivel fedjük le az égő edényt. A hő elvonása és az oxigén-utánpótlás elzárása a tűz kioltásának leghatékonyabb módja.

Előfordulhat az a sajnálatos eset, hogy az ember testébe valamilyen éles tárgy fúródik. Az első gondolat ilyenkor természetesen, hogy kihúzzuk azt, de ez nagy hiba. Ha nem áll rendelkezésünkre azonnali orvosi segítség a seb felszabadítása csak a vérveszteséget növeli.

Említettük már a légi katasztrófákat. A statisztikák szerint a legtöbb repülőgép baleset a felszállást követő 3, vagy a leszállást megelőző nyolc percben következik be. Érdemes tehát ilyenkor odafigyelni, szemünkkel a menekülési útvonalakat pásztázva és csak utána kényelmesen hátradőlni a székünkben.

Az emberi fejlődés hosszú folyamata sem volt képes kiirtani belőlünk az állati rettegést a tűztől. Kevés rémisztőbb dolog van, mint ha saját lakóhelyünk kap lángra, de fontos emlékezni rá, hogy a lakástüzekben bekövetkezett legtöbb halálért nem az égési sérülések, hanem a füstmérgezés felelős. Tehát ha tűz üt ki, az első dolog alacsonyra kerülni, és úgy keresni kiutat a füst elől.

Meglehetősen gyakori, hogy baleseteknél azért veszíti valaki életét, mert az összegyűlt bámészkodók közül mindenki úgy véli, valaki más fog segítséget nyújtani. Ennek elkerülése érdekében, ha valami történik velünk, válasszunk ki valakit a tömegből és nyomatékosan kérjünk segítséget.

Ha olyan helyen járunk éjszaka, ahol előfordulhat, hogy megpróbálnak kirabolni minket, jó, ha van nálunk egy nagyon erős fényű elemlámpa. A hirtelen felvillanó, vakító fény, pont elég időt adhat, hogy elmeneküljünk. Forrás: businessinsider.com

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +19, +25 °C
Minimum: +4, +11 °C

A reggeli ködfoltok feloszlása után változóan felhős lesz az ég, csapadék nem valószínű. Mérsékelt marad szél, 19, 25 fokos maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Csütörtökön tovább tart a frontmentes idő. A nagy napi hőingás vérnyomás-ingadozást válthat ki, emellett a migrénhajlam fokozódására is készülni kell. A kopásos ízületi bántalmak a hajnali órákban lehetnek a legintenzívebbek. A fokozottan érzékenyek tartós tünetekre számítsanak. Érdemes megnézni a meteogyógyász alábbi napi tanácsait is! A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások: