Horvátország a legnépszerűbb, de más úticélok is felzárkóznak

Az idén már megközelíti a külföldi nyaralást tervezők száma a 2019-es szintet. Továbbra is Horvátország a legnépszerűbb, de 2019-hez képest Olaszország és Görögország kezd felzárkózni.

A koronavírus-járvány enyhülésével az idén már megközelíti a külföldi nyaralást tervező magyarok száma a 2019-es szintet, és a korábbiaknál fontosabbá vált az utazók számára az utasbiztosítás – közölte a Groupama Biztosító Zrt. felmérésének eredményei alapján.

Egyre többen kötnek utasbiztosítást

A külföldre utazók negyede számára a járvány miatt fontosabbá vált, hogy legyen utasbiztosítása, 16 százalékuk pedig jobban figyel arra, hogy a kiválasztott konstrukció minél több és magasabb értékű szolgáltatást tartalmazzon. Hozzátették: jellemzően azok váltak még tudatosabbá ebben a kérdésben, akik korábbi utazásaik során is kötöttek utasbiztosítást. Fele részük érzi úgy, hogy most még fontosabb az utasbiztosítás, mint két évvel ezelőtt. Az alábbi cikkünkben bővebben olvashat arról , hogy milyen utasbiztosítási lehetőségek vannak a piacon, és hogy milyet érdemes kötni például nagycsaláddal utazóknak.

Az utasbiztosítás kiválasztásánál elsődleges szempont, hogy milyen kockázatokra nyújt fedezetet, és csak azután következik a díja. A harmadik legfontosabb tényező pedig az, hogy a biztosítás mekkora összegig fedezi a károkat baj esetén – olvasható az összegzésben. Ugyancsak kiemelt szempont, hogy az utazás lemondása, elhalasztása, meghiúsulása, meghosszabbítása esetén lehet-e módosítani vagy törölni a biztosítást, illetve a válaszadók azt is mérlegelik, hogy milyen az adott biztosító kárrendezési gyakorlata – fűzték hozzá.

Személyenként 300 ezernél is többet költhetünk

A nyaralás várható költségeinek emelkedése is kirajzolódik a kutatás válaszaiból: míg 2019-ben az utazók mintegy 70 százaléka számolt személyenként 300 ezer forint alatti költéssel külföldi nyaralásai alkalmával, most csupán 50 százalékuk tudja kigazdálkodni ennyiből a nyaralását. A válaszadók csaknem harmada arról nyilatkozott, hogy a külföldi költekezése meghaladja majd a 300 ezer forintot, míg pár éve még csak minden tizedik ember számított erre.

nyaralás, utazás
Továbbra is Horvátország az egyik legnépszerűbb célpont. Fotó: Getty Images

A pandémia kitörése óta a megkérdezettek negyede lépte át az országhatárt, 39 százaléka pedig azt válaszolta, hogy a járvány miatt még mindig ritkábban utazik külföldre, mint azt megelőzően. A külföldi nyaralást tervezők száma ugyan a korlátozások enyhítésének következtében meredeken emelkedik, de még így is csak megközelíti a 2019-es szintet. Három évvel ezelőtt a válaszadók 56 százaléka, az idén 49 százaléka tervezett külföldi nyaralást.

Az utazási kedv erősödése főként azokra jellemző, akik korábban is jártak külföldre; a legjellemzőbb a három-hatnapos külföldi nyaralás. A megkérdezettek 8, illetve 9 százaléka válaszolta azt, hogy a járvány kitörése óta rövidebb külföldi utakra megy, vagy közelebbi úti célt választ – ismertették.    A legnépszerűbb közlekedési mód sorrendjében nincs változás 2019 és 2022 között, de az arányok eltolódtak: első az autózás (2019-ben csak 39 százalék), ezt követi a repülő (30, illetve 23 százalék), majd a busz és a vonat (21, illetve 15 százalék).

Továbbra is Horvátország a legnépszerűbb, de 2019-hez képest Olaszország és Görögország kezd felzárkózni. Míg a pandémia előtti utolsó nyáron a külföldre utazók 27 százaléka tervezett horvátországi nyaralást, most ez az arány 24 százalékra mérséklődött. Olaszországot ugyanakkor most jóval többen (12 helyett 18 százalék) választják, míg Görögországnál még látványosabb a növekedés: a három évvel ezelőtti 8-ról 17 százalékra emelkedett azok száma, akik ide terveznek utazást.

)
Útipatika külföldi vakációhoz

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +31, +36 °C
Minimum: +14, +21 °C

Napos idő lesz jellemző, csapadék általában nem várható, legfeljebb északkeleten lehet néhol zápor. Mérsékelt marad a nyugati szél, 31, 36 fok közé melegszik a levegő. Szerdán nem jön front, de a tartós meleg egyre erősebb tüneteket okozhat. Többeknél alvásproblémák léphetnek fel, napközben keringési panaszok és vérnyomás-ingadozás is jelentkezhet. Fokozódik a migrénhajlam. A tűző napon fennáll a napszúrás és a hőguta veszélye. A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)