Horvátország a legnépszerűbb, de más úticélok is felzárkóznak

Az idén már megközelíti a külföldi nyaralást tervezők száma a 2019-es szintet. Továbbra is Horvátország a legnépszerűbb, de 2019-hez képest Olaszország és Görögország kezd felzárkózni.

A koronavírus-járvány enyhülésével az idén már megközelíti a külföldi nyaralást tervező magyarok száma a 2019-es szintet, és a korábbiaknál fontosabbá vált az utazók számára az utasbiztosítás – közölte a Groupama Biztosító Zrt. felmérésének eredményei alapján.

Egyre többen kötnek utasbiztosítást

A külföldre utazók negyede számára a járvány miatt fontosabbá vált, hogy legyen utasbiztosítása, 16 százalékuk pedig jobban figyel arra, hogy a kiválasztott konstrukció minél több és magasabb értékű szolgáltatást tartalmazzon. Hozzátették: jellemzően azok váltak még tudatosabbá ebben a kérdésben, akik korábbi utazásaik során is kötöttek utasbiztosítást. Fele részük érzi úgy, hogy most még fontosabb az utasbiztosítás, mint két évvel ezelőtt. Az alábbi cikkünkben bővebben olvashat arról , hogy milyen utasbiztosítási lehetőségek vannak a piacon, és hogy milyet érdemes kötni például nagycsaláddal utazóknak.

Az utasbiztosítás kiválasztásánál elsődleges szempont, hogy milyen kockázatokra nyújt fedezetet, és csak azután következik a díja. A harmadik legfontosabb tényező pedig az, hogy a biztosítás mekkora összegig fedezi a károkat baj esetén – olvasható az összegzésben. Ugyancsak kiemelt szempont, hogy az utazás lemondása, elhalasztása, meghiúsulása, meghosszabbítása esetén lehet-e módosítani vagy törölni a biztosítást, illetve a válaszadók azt is mérlegelik, hogy milyen az adott biztosító kárrendezési gyakorlata – fűzték hozzá.

Személyenként 300 ezernél is többet költhetünk

A nyaralás várható költségeinek emelkedése is kirajzolódik a kutatás válaszaiból: míg 2019-ben az utazók mintegy 70 százaléka számolt személyenként 300 ezer forint alatti költéssel külföldi nyaralásai alkalmával, most csupán 50 százalékuk tudja kigazdálkodni ennyiből a nyaralását. A válaszadók csaknem harmada arról nyilatkozott, hogy a külföldi költekezése meghaladja majd a 300 ezer forintot, míg pár éve még csak minden tizedik ember számított erre.

nyaralás, utazás
Továbbra is Horvátország az egyik legnépszerűbb célpont. Fotó: Getty Images

A pandémia kitörése óta a megkérdezettek negyede lépte át az országhatárt, 39 százaléka pedig azt válaszolta, hogy a járvány miatt még mindig ritkábban utazik külföldre, mint azt megelőzően. A külföldi nyaralást tervezők száma ugyan a korlátozások enyhítésének következtében meredeken emelkedik, de még így is csak megközelíti a 2019-es szintet. Három évvel ezelőtt a válaszadók 56 százaléka, az idén 49 százaléka tervezett külföldi nyaralást.

Az utazási kedv erősödése főként azokra jellemző, akik korábban is jártak külföldre; a legjellemzőbb a három-hatnapos külföldi nyaralás. A megkérdezettek 8, illetve 9 százaléka válaszolta azt, hogy a járvány kitörése óta rövidebb külföldi utakra megy, vagy közelebbi úti célt választ – ismertették.    A legnépszerűbb közlekedési mód sorrendjében nincs változás 2019 és 2022 között, de az arányok eltolódtak: első az autózás (2019-ben csak 39 százalék), ezt követi a repülő (30, illetve 23 százalék), majd a busz és a vonat (21, illetve 15 százalék).

Továbbra is Horvátország a legnépszerűbb, de 2019-hez képest Olaszország és Görögország kezd felzárkózni. Míg a pandémia előtti utolsó nyáron a külföldre utazók 27 százaléka tervezett horvátországi nyaralást, most ez az arány 24 százalékra mérséklődött. Olaszországot ugyanakkor most jóval többen (12 helyett 18 százalék) választják, míg Görögországnál még látványosabb a növekedés: a három évvel ezelőtti 8-ról 17 százalékra emelkedett azok száma, akik ide terveznek utazást.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +2 °C
Minimum: -2 °C

Erősen felhős vagy borult lesz az ég, némi napsütés csak kevés helyen lehet. A hószállingózás, gyenge havazás napközben fokozatosan szűnik a keleti részeken, közben a délnyugati csapadékzóna egyre inkább hazánk nyugati felét érinti. Arrafelé döntően eső várható, de késő délutántól kiemelten a Dunántúli-középhegység magasabb részein, estefelé az északi határ mentén, illetve a főváros térségében ónos eső is előfordulhat. A délkeleti szél helyenként megélénkül. A legmagasabb nappali hőmérséklet általában -2 és +4 fok között alakul, de a déli tájakon ennél néhány fokkal melegebb is lehet. Késő este -4, +2 fokot mérhetünk. A meteorológiai előrejelzések szerint fronthatásokra napközben nem kell számítani, így a frontérzékenyek rövid időre fellélegezhetnek.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra