Veszélyesek az új antipszichotikumok is?

A skizofrénia, demencia és más pszichiátriai betegségek kezelésére használt új generációs antipszichotikumok megduplázzák a hirtelen szívelégtelenség kialakulásának rizikóját, derül ki a egy nemrégen megjelent New England Journal of Medicine-ből.

Az újabb, "atipikus gyógyszerekként" is ismert szerek nem sokkal biztonságosabbak, mint a korábbi, úgynevezett "tipikus" gyógyszerek; derült ki a mostani átfogó vizsgálat legfrissebb eredményei alapján. "Bár a torsades de pointes típusú szívritmuszavarok, illetve a hirtelen szívhalál és a tipikus antipszichotikumok szedése közti összefüggés már régóta ismert, eddig azt hittük, a rizikó az atipikus szerek használatával csökkent" - írták a szerzők. Most azonban kiderült, hogy egyes vizsgálati eredmények arra utalnak, hogy a két gyógyszertípus elektrofiziológiai hatásai hasonlóak.

A vizsgálatba bevont szerek között találjuk a Johnson and Johnson, az AstraZeneca és az Eli Lilly antipszichotikus hatású szereit. Ezek az új generációs szerek jóval drágábbak is elődeiknél. A három gyógyszer ebben a gyógyszercsoportban a legtöbbet eladottak közé tartozik. 2007-ben világszerte több mint 14,5 milliárd bevételt hoztak.

Egyes szakértők már felhívták rá a figyelmet, hogy nem szabadna az amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerengedélyezési Hivatal által jóváhagyott indikációkon kívüli betegségekre - például Alzheimer-kór vagy fiatalkori hiperaktivitás kezelésére - felírni őket. "A tipikus és az atipikus antipszichotikumokat szedő betegeknél hasonló és dózisfüggő a hirtelen szívhalál rizikója" - állítják a szerzők.

A vizsgálatot Dr. Wayne Ray, a tennesseei Vanderbilt Orvostudomány Egyetem kutatója vezette. "Eredményeink alapján az atipikus antipszichotikumok nem biztonságosabbak ezen mellékhatás tekintetében, mint a elődeik."

Forrás:
Medipress hírszolgálat

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +17, +22 °C
Minimum: +7, +12 °C

Délelőtt többnyire gyengén felhős, derült lesz az ég, csapadék nem alakul ki. Délután folytatódik a napos, gyengén felhős idő, csapadék nem lesz. A szél napközben élénk északkeleti lesz. Hajnalban 7, 12 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 17, 22 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások:

Légnyomás emelkedés