Van összefüggés az alváshiány és az elhízás között?

Az alváshiány testsúlynövekedéshez vezethet. Egy amerikai vizsgálat azt is kiderítette, miért.

Minden második évben az Amerikai Egyesült Államok elvégzi a Nurse Health Study elnevezésű tanulmányát, amelyben 68000, 40 és 65 év közötti nőt mér fel kérdőíves módszerrel. A vizsgálatban rákérdeznek az alvási szokásokra és a testtömegre is. A legutóbbi tanulmány eredményei szerint a naponta mindössze 5 órát alvók körében 32 százalékkal magasabb arányban fordul elő jelentős súlygyarapodás és 15 százalékkal több az elhízás előfordulása a napi 7 órát alvó csoporthoz képest.

Az alváshiány és a testsúlynövekedés hátterében hormonális okok és az anyagcserében létrejött változások keresendők. A Chicago Egyetem vizsgálatai szerint azoknál az egyéneknél, akik mindössze 4 órát alszanak két napon keresztül, 18%-kal alacsonyabb leptinszintet, 28 %-kal magasabb ghrelinszintet lehet kimutatni. (A leptin csökkenti, a ghrelin fokozza az étvágyat.)

Az amerikai tanulmányban részt vett férfiak 24 százalékánál következett be étvágyfokozódás, amely különösen az édességek, sós pékáru, kenyérfélék, tészta többletfogyasztásában nyilvánult meg. De a leptin-, ghrelinszint változás csak az egyik oka a kevés alvás hatására létrejött testtömeg gyarapodásnak. Számos egyéb tényező is befolyásolhatja, úgymint az alvás "álom" fázisának (REM) lerövidülése, betegségek, valamint kedvezőtlen életmódbeli változások.

Az amerikai állásfoglalás szerint egy egészséges felnőtt alvásszükséglete napi 7-9 óra.

Forrás:
thirdage.com

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +20, +26 °C
Minimum: +0, +7 °C

Hazánkban csütörtökön délelőtt szinte felhő sem lesz az égen, csapadékra nem kell készülni. Délután a napsütés mellett csak kevés gomolyfelhő jelenik meg, de ezekből csapadék nem lesz. A szél napközben élénk déli lesz. Hajnalban 0, 7 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 20, 26 fok között alakul. Késő este 12, 17 fok lesz. Csütörtökön nem érketik front. Hideg lesz a reggel, fennáll a megfázás veszélye, és a kopásos eredetű ízületi bántalmak is felerősödhetnek. A délelőtti gyors melegedés alatt vérnyomás-ingadozás jelentkezhet. A napsütés javítja a hangulatot és a közérzetet. A délutáni hőérzet a kellemes tartományban alakul. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció