Van-e különbség a melegek és a heterók között?

A leszbikusok, a melegek és a biszexuálisok gyakrabban dohányoznak, isznak és a pszichológiai rendellenességek is gyakoribbak a körükben, mint a heteroszexuálisok között, ám néhány egyéb egészséggel összefüggő területen ők mutatnak fel jobb eredményeket.

Az Egyesült Államok Betegség Ellenőrzési és Megelőzési Hivatalának jelentésből kiderül, hogy a Hivatal országos szinten mérte fel a leszbikus, meleg és biszexuális emberekre jellemző egészségügyi vonásokat, miután egy egészséggel kapcsolatos felmérésen most először tették lehetővé, hogy aki akarja, megjelölheti szexuális orientáltságát is.
A felmérésben közel 35 ezer felnőtt vett részt, akik közül 96,6 százalék vallotta magát heteroszexuálisnak, 1,6 százalék melegnek vagy leszbikusnak és 0,7 százalék biszexuálisnak. A maradék 1,1 százalék nem nyilatkozott erről a kérdésről.

Az eredmények azt mutatták, hogy a melegek, leszbikusok és biszexuálisok közül magasabb arányban számoltak be arról, hogy legalább egyszer az elmúlt évben ittak napi öt vagy annál több adag alkoholt, és hasonlóképpen a dohányosok aránya is nagyobb volt körükben. A biszexuálisok közül magasabb arányban kerültek ki olyanok is, akik az elmúlt 30 napban súlyos pszichológiai zavarral küzdöttek, köztük ez az arány 11 százalék volt szemben a heteroszexuálisok 3,9 százalékával.

Milyen a melegek egészségi állapota? (Fotó: Europress)

Milyen a melegek egészségi állapota? (Fotó: Europress)


A kutatók az egyének fizikai aktivitásában, valamint abban, hogy mennyire érzik magukat egészségesnek nem találtak különbséget a szexuális orientáció tekintetében, ugyanakkor a nők körében a heteroszexuálisok közül magasabb arányban kerültek ki azok, akik tökéletes egészségi állapotban érzeték magukat, mint a leszbikusok közül.

Kari Greene, az Oregon Egészségügyi Szervezet kutatója úgy véli, nehéz pontos magyarázatot találni a fenti különbségekre, de az biztos, hogy az okok között szerepel a kirekesztettség érzése, valamint az, hogy az átlagtól eltérő szexuális orientációjú emberek nehezebben veszik rá magukat különféle orvosi vizsgálatokra, mivel gyakran tapasztalják, hogy nem kezelik őket egyenrangúan a társadalom többi tagjával.


Értékelje a cikket!

További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+16, +21 °C
Minimum:
0, +6 °C

Hazánkban pénteken délelőtt szinte felhő sem lesz az égen, csapadék nem alakul ki.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge, közepes

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag