Valóban megszakadhat a szívünk

A népszerű nevén "megszakadt szív szindrómaként" ismert állapot, vagyis a szívizom hirtelen meggyengülése által okozott átmeneti, akut szívelégtelenség egy új tanulmány szerint több embert érinthet, mint korábban hitték.

Ez a "stressz-kardiomiopátia" néven is ismert rendellenesség általában a változókoron átesett nőket sújtja, és többnyire valamilyen szélsőségesen stresszes esemény, például válás, családon belüli erőszak vagy gyász váltja ki. A tanulmány szerzői azonban azt mutatták ki, hogy az állapot fiatalabbakban, férfiakban, sőt olyan emberekben is bekövetkezhet, akik nem szenvedtek el semmilyen megelőző stresszes eseményt.

A kutatók 256 stressz-kardiomiopátiában szenvedő beteget vizsgáltak Európában és Észak-Amerikában. 81 százalékuk menopauzán átesett nő, 8 százalékuk 50 évnél fiatalabb, 11 százalékuk pedig férfi. A betegek 71 százalékánál azonosítottak valamilyen stresszes eseményt 48 órán belül a szívbetegség jelentkezése előtt. Közülük 30 százalék esetében érzelmi stressz, 41 százalékuk esetében fizikai stresszről volt szó. Bár a kutatók csak a betegek kétharmadában találtak egyértelműen azonosítható stressztényezőket, a korábbi kutatások a megszakadt szív szindrómás betegek közel 89 százalékában mutattak ki ilyen érzelmi vagy fizikai kiváltó tényezőket.

A JAMA július 20-i számában megjelent tanulmány szerzői azt állítják, nagy, többközpontú vizsgálatuk azt mutatja, hogy az azonosítható stressztényező hiánya nem feltétlenül zárja ki a rendellenesség diagnózisát, következésképpen a megelőző mechanizmusok összetettebbek lehetnek, amelyek például az érrendszert, az endokrin rendszert és a központi idegrendszert is érinthetik. A kutatók kardiovaszkuláris mágneses rezonancia (CMR) vizsgálattal is tudták diagnosztizálni a stressz kardiomiopátiát olyan tünetek alapján, mint a szív megduzzadása, a bal kamra csökkent működése és az elhalt szövetek illetve többlet kötőszövet hiánya. A CMR vizsgálat olyan kapaszkodókkal szolgálhat az orvosok számára, amelyek a megszakadt szív szindróma korábbi kimutatását teszik lehetővé. A tanulmány szerzői úgy vélik, hogy a betegségben érintettek szélesebb köre miatt az állapot diagnosztizálása nehezebb lehet, mint eddig gondolták.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +18, +29 °C
Minimum: +7, +12 °C

Hazánkban kedden délelőtt nyugat felől csökken a felhőzet, de keleten elszórtan záporok kialakulása várható. Délután tovább szakadozik, csökken a felhőzet, hosszabb-rövidebb időre kisüt a nap. A szél napközben élénk északkeleti lesz. Hajnalban 7, 12 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 18, 29 fok között alakul. Késő este 11, 18 fok lesz. Kedden ugyan markáns front nem érkezik, a körülmények viszont kettősfront jellegű légköri helyzethez hasonlítanak. Felerősödhetnek a keringési és vérnyomáspanaszok, nyugaton migrén, keleten görcsös fejfájás jelentkezhet. Többen alvásproblémákkal küzdhetnek, a szabadban ingadozó hő- és komfortérzettel érdemes számolni. Gyakori lehet az ingerlékenység is. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció