Valóban megszakadhat a szív: de mikor?

"Összetört a szíve", "belehalt a szívfájdalomba, "a szíve szakadt meg" - mondjuk sokszor, és közben nem is sejtjük, hogy a jelenség nem csupán a népnyelvben, hanem az orvosi szakszótárban is létezik.

A takotsubo kardiomiopátia, másnéven a megszakadt szív-szindróma lényegében a lelki megrázkódtatás hatására meggyengült szívizom-problémára utal. Most kiderült, hogy nem csak a lelki megrázkódtatások - haláleset, válás, szakítás, csalódás, háborús élmények - hanem a természeti katasztrófák is előidézhetik ezt az állapotot.

Az Arkansasi Egyetem tudósai arra figyeltek fel, hogy a természeti katasztrófákat követően a térségben hirtelen megnő a szívproblémák száma, és számos esetben a megszakadt szív-szindróma áll a jelenség hátterében. Miután több katasztrófa által sújtott területet is megvizsgáltak, két államban - Vermont és Missouri - is döbbenetes számokat találtak, ami rávilágított a tényre, hogy tornádó, árvíz, cunami , tűzvész vagy más természeti katasztrófa is előidézheti az életveszélyes állapotot.

Valóban megszakadhat a szív: de mikor? (Fotó: Europress)

Érdekes, hogy azokban az államokban, ahol évtizedek óta nem történt semmilyen természeti katasztrófa - például New Hapshire és Hawaii -, alig regisztráltak néhány megszakadt szív-szindrómát. Ezzel szemben a katasztrófa sújtotta Missouri egészen más számokat mutat: egymillió lakosra 169 beteg esik, akiknél a megszakadt szív szindróma a diagnózis.

Úgy tűnik, minél ritkábban tapasztalnak az emberek drámai helyzetet, annál érzékenyebbek a katasztrófa által kiváltott extrém stresszre: azokon a japán területeken, ahol viszonylag gyakoriak a földrengések , az emberek szíve is erősebben reagál a jelenségre.

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Melegfront
Maximum: +5, +11 °C
Minimum: -5, +3 °C

A közepesen vagy erősen felhős időben többfelé vegyes halmazállapotú csapadék is lehet. Erős lesz a nyugatias szél, 5, 11 fokos maximumokat mérhetünk. Szerdán eleinte gyenge melegfronti hatás lesz tapasztalható, a fokozottan érzékenyeknek nehezebb éjszakájuk lehet, emellett fokozódhatna a gyulladásos tünetek is. Napközben a szeles, változékony időben keringési panaszok és vérnyomás-ingadozás jelentkezhet, a fejfájás és a migrén szintén gyakorivá válhat. További fontos részletek a meteogyógyász® mai videójában! A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások: