Új módszerrel diagnosztizálható ez a rák

Székletvizsgálat alapján sokféle megbetegedés gyanúja felmerülhet. A diagnosztikai módszer segítségével akár bélrendszeri daganatokat is fel lehet fedezni.

Az Egyesült Királyságban a közelmúltig az úgynevezett fekális okkult vértesztet (FOBT) használták a bélrák szűrésére. A cél valójában a bélpolipok megtalálása volt: mivel ezek bizonyos fajtái véreznek, vért kerestek az emberek székletében. A teszt hátulütője, hogy nem csupán az emberi vért, hanem bármilyen vért kimutat (például a "véresen sült" húsokét), így például az étrend is torzíthatta az eredményeket.

A széklet vizsgálatából sok mindenre rájöhetnek a szakemberek
A széklet vizsgálatából sok mindenre rájöhetnek a szakemberek. Fotó: iStock

Angliában idén június, Walesben idén szeptember, valamint Skóciában 2017 novembere óta a FOBT helyett áttértek a széklet immunkémiai tesztre (FIT), amelyet jövőre Észak-Írországban is elkezdenek használni. A teszt kizárólag az emberi vért érzékeli, egyetlen mintavételt igényel, a mintát pedig automatikusan elemzi.

Veszélyt jelezhet a szag változása

Túl bűzös széklet: íme az okok A vécében soha nem terjeng kellemes illat - maximum a légfrissítőnek köszönhetően -, de ha azt tapasztaljuk, hogy a szokásosnál jóval büdösebb a székletünk, nem árt utána járnunk az okoknak, mert könnyen lehet, hogy a szúrós szagokkal emésztőrendszerünk kiált segítségért. Részletek itt.

A kutatók egyébként jelenleg is vizsgálják, vannak-e még olyan "nyomok" a székletben, amelyek rákra utalhatnak. A Liverpooli Egyetem professzora, Chris Probert, az Egyesült Királyság által támogatott rákkutató csoport bélrákszakértője, csapatával azt elemezte, hogy a belekben található vegyületek segíthetnek-e a betegség minél korábbi diagnosztizálásában. Probert elmondta: páciensei közül korábban többen panaszkodtak arra, hogy amikor megbetegedtek, székletük szaga is megváltozott. Ez fontos támpont, mert a szagok nemcsak az étkezésünk milyenségéről, de a belekben zajló kémiai folyamatokról is árulkodhatnak.

A szakemberek végül arra az eredményre jutottak, hogy a bélrákos betegek székletében lévő molekulák eltérnek az egészséges emberekében található molekuláktól. "Ez azt jelenti, hogy mostantól a székletmintát elemezve egészen érdekes szemszögből analizálhatjuk a bélben zajló folyamatokat" - mutatott rá Probert.

Segíthet a diagnosztizálásban

A VODECA névre keresztelt projekt, bár ígéretes, még mindig kezdeti szakaszban tart. Probert azonban úgy gondolja, módszerük - kiegészítve a FIT-tesztet - segíthet a diagnózis minél korábbi felállításában. "Bár az emberek manapság már nem vonakodnak annyira a véradástól, a székletmintával kapcsolatban más a helyzet. Meg kell próbálni rávenni őket, hogy saját egészségük érdekében igyekezzenek kevésbé ódzkodni a procedúrától" - hangsúlyozta a kutató.

Forrás: medicalxpress.com

)
Sebkezelési rutin (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Kettős front
Maximum: +13, +18 °C
Minimum: +6, +11 °C

Hazánkban vasárnap délelőtt borult időre van kilátás, elszórtan várható eső. Délután túlnyomóan borult lesz az ég, szórványosan további eső, zápor alakul ki. A szél napközben élénk északkeleti lesz. Hajnalban 6, 11 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 13, 18 fok között alakul. Késő este 7, 12 fok lesz. Vasárnap kettősfront hat a szervezetre, ezen belül a hidegfrontra jellemző tünetek lehetnek erősebbek. Gyakori lehet a fejfájás és a migrén, sokan tapasztalhatnak keringési panaszokat és rosszullétet. Lehangoltság, rosszkev léphet fel, csökken a teljesítőképesség. Fennáll a megfázás veszélye, a szabadtéri programok során réteges öltözet javasolt. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások:

Eső