Új módszer a cukorbetegség kimutatására

Az Umeai Egyetem (Svédország) munkatársai egy új képalkotó segítségével képesek meghatározni az inzulintermelő sejtek jelenlétét.

A videóújságban bemutatott technika fejlesztési költsége mintegy 140 millió forint volt. Mindazonáltal Ulf Ahlgren professzor és munkatársai a módszert korábban csupán kisebb mintákon tesztelték, a teljes szervekre, például egér hasnyálmirigyre való kiterjesztése csupán öt évre nyúlik vissza. A képalkotó a hagyományos látható, illetve a spektrum infravörös tartományához közel eső fényt alkalmazza. A hosszabb hullámhossz a szövetekbe való jobb belépést tesz lehetővé, az új platform a minták nagyobb méretét engedi meg, így jutottak el patkány hasnyálmirigyhez, melynek élettana igen hasonló az emberéhez.

A közel infravörös sugárzás jobb felbontást enged meg, így a sejtek jóval szélesebb spektruma tanulmányozható. A tanulmány szerzői rávilágítanak, hogy nem csupán a hasnyálmirigy Langerhans-szigeteinek inzulintermeléséről, de az autoimmun betegségeket keltő gyulladásos sejtek helyi működéséről is képet kaptak. Az 1-es típusú cukorbetegség egy autoimmun folyamat, amikor a szervezet saját immunrendszere iktatja ki az inzulintermelő sejteket.

Mindazonáltal a technika elterjedéséig még jó pár teszt szükséges, melynek segítségével meg kell erősíteni az eljárás megbízhatóságát és reprodukálhatóságát.

)
Sebkezelési rutin (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +15, +22 °C
Minimum: +10, +15 °C

Hazánkban szombaton délelőtt többnyire erősen felhős, borult lesz az ég, északon lehet szakadozottabb a felhőzet. Elszórtan, főleg délen számíthatunk esőre, záporra. Délután továbbra is sok lesz felettünk a felhő. Délen többfelé lehet eső, zápor, máshol nagy csapadék nem valószínű. A szél napközben élénk északnyugati lesz. Hajnalban 10, 15 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 15, 22 fok között alakul. Késő este 10, 15 fok lesz. Szombaton hidegfronti hatás várható, nagy terhelés éri a szervezetet. Erős görcsös panaszok léphetnek fel, többek között görcsös fejfájás, izom- és hasi görcsök is jelentkezhetnek. Romolhat a szívbetegek állapota, az arra hajlamosak keringési és vérnyomáspanaszokat tapasztalhatnak. Csökken a hőérzet, romlik a komfortérzet. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Eső