Új hemoglobin árulkodik a szívbetegségről!

A Bonni Egyetem tudósai új hemoglobint azonosítottak, melynek segítségével végre sikerült megnyugtatni apát és fiát: nem szenvednek súlyos szívbetegségben. A két meglepő esetről és az új felfedezésről a Clinical Chemistry-ben olvashatunk közleményt.

A hemoglobin a vörösvértestekben található anyag, melyet a köznyelv gyakran vérfestéknek hív, hiszen a benne található színanyagok adják a vér piros színét. A feladata elsősorban az oxigénszállítás, de természetesen a sejteknek leadott oxigénért cserébe felveszi a felszabaduló széndioxid egy részét is, és elszállítja a tüdőbe, ahol megtörténhet a gázcsere. Az oxigént éppen kötő hemoglobin színe és infravörös fényelnyelő képessége megváltozik. Ezen a jelenségen alapul az egyik legegyszerűbb mérőmódszer, a pulzoximetria, mely infravörös fény segítségével állapítja meg a szervezet oxigénellátottságát. A pulzoximetria olyan súlyos betegségekben is oxigénhiányt jelez, mint például a kamrai szeptumdefektus, ami a szívkamrák közti sövényen található rendellenes szivárgást, illetve - a lyuk méretétől függően - véráramlást jelent.

A Bonni Egyetem Gyermekklinikájára érkező négyéves kisfiúnál is erre gyanakodtak, mikor a pulzoximéter alacsony oxigénszintet jelzett, ám Dr. Andreas Hornung gyermekgyógyász és kollégái még alapos kivizsgálással sem találtak semmiféle kardiológiai problémát. 41 éves édesapjánál azonban hasonlóan alacsony oxigénszintet jelzett a készülék. Az apánál sem igazolódott be szívprobléma. Dr. Berndt Zur, Birgit Stoffel-Wagner professzor (Klinikai Kémia és Farmakológia Intézet) kutatócsoportjának tagja megvizsgálta a fiú és édesapja hemoglobinját, és rájött, hogy mindkettőjük esetében egyszerűen csak egy eddig ismeretlen típusról van szó, mely oxigént kötve is több infravörös fényt nyel el, ezért születtek a megtévesztő eredmények. A kutatók "Hemoglobin Bonn"-nak nevezték el az új molekulát.

A fiú édesapját még éjszakai oxigénkezelésben is részesítették, arra gyanakodva, hogy esetleg alvási apnoe szindrómában (kórosan hosszú légvételi szünetek alvás közben) szenved.

Forrás:
Medipress hírszolgálat

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +22, +30 °C
Minimum: +13, +18 °C

Hazánkban szombaton délelőtt közepesen felhős ég mellett időnként erősen felhős időszakok is előfordulnak, helyenként zápor, kisebb eső is kialakulhat. Délután folytatódik a változóan felhős idő, továbbra is előfordulhat egy-egy zápor, esetleg zivatar. A szél napközben eros északi lesz. Hajnalban 13, 18 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 22, 30 fok között alakul. Késő este 14, 19 fok lesz. Szombaton gyenge hidegfronti hatás érvényesül. Enyhébb görcsös panaszok jelentkezhetnek, például görcsös fejfájás és izomgörcsök. Az arra hajlamosaknál ingadozhat a vérnyomás, egyesek nyugtalanságot tapasztalhatnak. A szél csökkenti az érzett hőmérsékletet, a szórványos záporok miatt az esernyőkre is szükség lehet. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció