Új felfedezés az északi fényről

Az északi fény új formáját fedezte fel egy finn amatőr meteorológus - közölte a Helsinki Egyetemhez tartozó Finn Meteorológiai Intézet.

Az északi fény új formáját elsőként 2018-ban észlelte felvételein egy hobbikutató, aki a Finn Meteorológiai Intézettel dolgozott együtt. A zöld színű jelenségnek a dűne nevet adták, mivel emlékeztet a tengerpartokon kialakuló homokdombokra. Később a jelenség többszöri előfordulását rögzítették megfigyelőkamerákkal is.

északi fény, sarki fény, meteorológus, dűne
Az északi fény új formáját fedezték fel. A kép csak illusztráció, forrása: iStock

Így alakulnak ki a dűnék

Új bolygót találtak az űrkutatók - kattintson a részletekért!

Az intézet szerint a dűnék valószínűleg a nagyjából száz kilométeres magasságban lévő oxigénatomok hullámai, amelyeken megcsillan egy, a Napból érkező részecsekeáramlat. Egy új tanulmányban pedig a dűnék születését egy "hullámcsatornára" vezetik vissza, amely az atmoszféra mezoszféra és a mezopauza nevű rétegei környékén alakult ki.

A dűnék az ionoszféra és a felette lévő mezoszféra közötti kölcsönhatás eddig meg nem figyelt mechanizmusát képviselik, ezért ez egy elképesztő felfedezésnek számít - mondta Minna Palmroth, a Helsinki Egyetem professzora. A Föld felett 80-120 kilométer távolságban lévő régió a Föld legkevésbé vizsgált területe, ennek feltérképezése ugyanis hatalmas kihívást jelent a mérőműszerek számára - tette hozzá a szakértő.

A kutatás szerint az északi fény új formája lehetővé teszi, hogy új módon vizsgálják a légkör alsó részének jellemzőit.

)
Sebkezelési rutin (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +22, +27 °C
Minimum: +7, +12 °C

Hazánkban csütörtökön délelőtt általában közepesen felhős időre készülhetünk, csapadék nem valószínű. Délután a napsütés mellett fátyol- és gomolyfelhők is lesznek az égen, de ezekből csapadék nem alakul ki. A szél napközben élénk nyugati lesz. Hajnalban 7, 12 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 22, 27 fok között alakul. Késő este 15, 20 fok lesz. Csütörtökön gyenge hidegfront hat a szervezetre. Az érzékenyeknél görcsös fejfájás, valamint izom- és hasi görcsök is jelentkezhetnek, az arra hajlamosak vérnyomás-ingadozást is tapasztalhatnak. Átmenetileg az ízületi problémák is fokozódhatnak. A szél kissé csökkenti a hőérzetet, a szabadban változó komfortérzet lesz jellemző. Az alvásproblémák mérséklődnek. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció