Új bolygót találtak az űrkutatók

A csillaga körüli lakható övezetben lévő, a Földnél alig nagyobb planétára bukkant az amerikai űrkutatási hivatal (NASA) exobolygóvadász űrszondája.

A NASA bolygókutató intézete a napokban jelentette be a Földtől mindössze 100 fényévnyire található TOI 700 d jelzésű bolygó felfedezését. Korábban a Kepler űrteleszkóp is azonosított hasonló bolygókat, de a 2018-ban útnak indított TESS űrszondának ez az első ilyen felfedezése.

Másik bolygón is termeszthetnénk növényeket? A válaszért kattintson ide!

A TOI 700 jelzésű csillag kisméretű, és csak nagyjából fele olyan forró, mint a Nap. A csillag körül három planétát is felfedezett a TESS: a TOI 700 b-t, c-t és d-t. Ezek közül csak a d fekszik az úgynevezett lakható zónában, amely azt a távolságot jelenti egy csillag körül, ahol a hőmérséklet lehetővé teszi, hogy a víz folyékony halmazállapotú maradjon a bolygó felszínén. A TOI 700 d nagyjából 20 százalékkal nagyobb a Földnél és 37 nap alatt kerüli meg csillagát.

NASA, űrkutatás, űrszonda, bolygó, exobolygó
NASA, űrkutatás, űrszonda, bolygó, exobolygó

Ilyen lehet a planéta légköre

A kutatók a gazdacsillagának méretére és típusára alapozva készítettek modelleket a TOI 700 d légkörének lehetséges összetételéről és a bolygó felszíni hőmérsékletéről. Az egyik szimuláció szerint a bolygót óceánok boríthatják, és sűrű, szén-dioxidban gazdag lehet a légköre, amely hasonlít ahhoz az atmoszférához, amely a kutatók szerint a fiatal Marsot ölelhette körbe. Egy másik modell szerint viszont a planéta egyik oldalát állandóan felhők takarják, míg egy harmadik szimulációban a bolygó egészét szárazföld borítja. A jövőben több különböző műszerrel fogják megfigyelni a csillagászok a bolygót, hogy új adatokat gyűjtsenek, amelyek talán majd alátámasztják a NASA valamelyik modelljét.

Még egy érdekes felfedezés

Azonban a TESS mást is felfedezett: szolgálatba állítása óta az űrszonda először bukkant rá cirkumbináris, azaz kettőscsillag körül keringő exobolygóra. A Csillagok háborújából ismert Tatuinra - Luke Skywalker "szülőbolygójára" - emlékeztető planéta 6,9-szer nagyobb a Földnél, és valószínűleg nem alkalmas a földi értelemben vett élet támogatására.

A TOI 1338 b az egyetlen planéta a TOI 1338 rendszerben. Ez mintegy 1300 fényévnyire található a Földtől a Festő (Pictor) csillagképben. A cirkumbináris exobolygókat egyébként nagyon nehéz észlelni, a kutatók mostanáig nagyjából két tucat ilyen planéta felfedezését erősítették meg. Az elsőt 1993-ban azonosították.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +25, +30 °C
Minimum: +11, +16 °C

Délelőtt a napsütés mellett fátyol- és gomolyfelhk is lesznek az égen, de ezekből csapadék nem alakul ki. Délután a hosszabb-rövidebb napos időszakok mellett időnként megnövekszik a felhőzet, elvétve egy-egy zápor kialakulása sem zárható ki. A szél napközben mérsékelt nyugati lesz. Hajnalban 11, 16 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 25, 30 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció