Tüdőbetegséget okozhat a pattogatott kukorica?

A pattogatott kukoricához is használt vajízesítő aromában található diacetil károsítja az egerek tüdejét, állapította meg egy új amerikai kutatás.

A szakértők szerint a fogyasztók nincsenek ugyan veszélyben, a pattogatott kukoricát gyártó cégek mégis megszüntetik a diacetil használatát a gyártásban.

Számos termékben ennek ellenére megmarad a diacetil, így nem megbízható Amerikában a chipsek és hasonló ételek fogyasztása. Az új vizsgálatból kiderül, hogy a tüdőkárosodást a diacetil gőzei okozzák, mely így nagy valószínűséggel elsősorban az ilyen vegyületet alkalmazó gyárak munkásaira lehet veszélyes.

Korábbi kutatások összefüggésbe hozták a diacetilt, és egy ritka, de nagyon súlyos, akár életveszélyes betegség, a bronchiolitis obliterans kialakulását az ízesítőkkel foglalkozó iparban dolgozók esetében. A betegség a levegő kiáramlását akadályozza a kislégutakból. Tavaly szeptemberben egy napi két vagy több adag mikrosütőben készíthető pattogatott kukoricát fogyasztó embernél is diagnosztizálták a súlyos tüdőbajt.

Az USA Élelmiszer- és Gyógyszerengedélyezési Hivatala (FDA) általánosan biztonságosnak minősítette a diacetilt, ám civil kezdeményezés ennek felülvizsgálatára kérte a hivatalt. Az új vizsgálat során Dr. Daniel Morgan, a Környezet-egészségügyi Tudományok Nemzeti Intézetében rágcsálókon végzett kísérleteket. Azt is elmondta azonban, hogy a rágcsálók az emberrel ellentétben csakis az orrukon keresztül lélegeznek, ami elősegíti a tüdőbe jutó levegő tisztítását és párásítását. Valószínűleg emiatt ezeknél az állatoknál jobban megszűrődik az a levegőmennyiség, ami eljut az apró légutakig, ami befolyásolja a vizsgálat eredményeit.

Dr. Morgan szerint a fogyasztók nincsenek veszélyben, mivel a károsodás csak túlzott mennyiségű gőz belégzése esetén jelentkezik. Ez pedig rendszerint csak ipari körülmények között fordul elő. Ráadásul Dr. Morgan egerei nem bronchiolitis obliterans-ban betegedtek meg. Egyelőre még nem tudni, hogy pontosan mi lesz a diacetil hosszú távú hatása, jelenleg a kutatás elején tartanak. Az eredményekről a Toxicology Sciences-ben lehet olvasni.

Forrás:
Medipress hírszolgálat

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +23, +28 °C
Minimum: +8, +13 °C

Délelőtt sok napsütés várható, csapadék nem lesz. Délután napos, kora nyárias időre készülhetünk, a megjelenő gomolyfelhőkből csapadék nem alakul ki. A szél napközben élénk déli lesz. Hajnalban 8, 13 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 23, 28 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások: