Tudják az állatok, hogy mennyi az idő?

Nemcsak az ember van tisztában az idő fogalmával, de az állatok is érzékelik azt - derítette ki egy új tanulmány.

Az időérzék nemcsak az emberek, de az állatvilág számára is fontos szerepet tölt be - például az éjszakai ragadozóknak is fontos tudniuk, hogy mennyi idő áll rendelkezésükre a zsákmány elejtéséhez. Ezt a legújabb kutatási eredmények is megerősítették, amelyek ráadásul arra is választ adtak, hogy milyen módon tudják az állatok megsaccolni az idő múlását. Az Egyesült Államokban működő Northwestern Egyetem kutatói az entorhinális agykéreg vizsgálatakor korábban ismeretlen idegsejteket fedeztek fel, amelyek egyfajta belső óraként kezdenek működni, ha az állat várakozik.

Megtalálták, hogyan működik az alvásciklus Tizenhat évvel azután, hogy megtalálták azokat a géneket, amelyek az alvásciklust felügyelik, Aziz Sancar kutató, a University of North Carolina (UNC) biokémiai professzora és társai rájöttek, hogy a sejtórák miként tudnak szinkronban maradni. Kattintson a részletekért!

Az állatok így érzékelik az idő múlását

Az entorhinális agykéregnek a navigációban és az emlékek tárolásában van komoly szerepe, és mivel az agy ezen a részen rendezi epizodikus sorrendbe a külvilágból érkező információkat, a kutatók feltételezték, hogy az idő érzékelésében is komoly szerepe van. A kísérletben az egereknek egy virtuális folyosón kellett keresztülszaladniuk, melynek végén egy hat másodpercenként kinyíló ajtón kellett átmenni a jutalomfalatért. Néhány próbakör után a virtuális valóság segítségével eltüntették a kaput, az egér azonban ugyanazt a forgatókönyvet követte, mint korábban, és kivárta a korábban szükséges hat másodpercet, mielőtt a jutalma után haladt volna tovább.

Az idő múlásával az állatok is tisztában vannak
Az idő múlásával az állatok is tisztában vannak

A kutatást vezető Dr. Daniel Dombeck szerint mivel az egér számára láthatatlan volt a kapu, nem tudhatta, hogy nyitva van-e, vagy csukva, így csak a belső órájára támaszkodhatott. A kísérlet alatt ráadásul az állatok agyi aktivitását is figyelemmel követték, és felfedeztek néhány idegsejtet, amely a feladat elvégzésének ideje alatt különösen aktívvá vált. Ezek feltételezhetően az állatok tér- és időérzékelésében is komoly szerepet játszhattak.

A kutatók most arra kíváncsiak, hogy ezek az idegsejtek milyen szerepet játszhatnak bizonyos neurodegeneratív betegségek, például az Alzheimer-kór megelőzésében.

Forrás: Science Daily

)
Tiszta levegő (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +31, +37 °C
Minimum: +14, +21 °C

A napsütés mellett gomolyfelhők is képződnek, de ezekből csapadék nem alakul ki. Igazi hőség várható, az időnként megélénkülő délies szél mellett 31, 37 fok között tetőzik a hőmérséklet. Hétfőn ismét a kánikula terheli meg a szervezetet. A szívbetegek különösen veszélyeztetettek, de még az egészségesek körében is előfordulhat rosszullét, szédülés és vérnyomáspanaszok is. A déli órákban kerülendő a tűző napon tartózkodás! Gyakoriak a fejfájásos tünetek is, sokan alvásproblémáktól szenvednek. A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)