Szomorúság ellen együnk zsírosat?

Legyen az akár csokis müzli, sült burgonya vagy csokiturmix, a kutatók szerint a zsíros élelmiszerek olyan biológiai változásokat okoznak a szervezetünkben, amelyek visszaszorítják a szomorúságunkat.

A Leuveni Egyetem kutatói Dr. Lukas Van Oudenhove vezetésével tizenkét egészséges, nem elhízott alanyt kértek fel kísérletükhöz. A résztvevőknek szomorú arckifejezésű emberek képeit mutatták, miközben szomorú klasszikus zenei betéteket hallgattak. Agyműködésüket ezalatt funkcionális MR-vizsgálattal figyelték. A résztvevők egyik felét ezután tápszondán keresztül laurinsavval (ez az anyag az anyatejben és egyes édességekben is előfordul) táplálták, míg a többiek sóoldatot kaptak.

A 40 perces kísérleti időszak alatt a résztvevőket öt alkalommal kérdezték meg éhség- és telítettségérzésükről, valamint kedélyállapotukról. Az eredmények azt mutatták, hogy azok, akik a zsírsavat kapták, körülbelül fele olyan szintű szomorúságról

számoltak be, mint azok, akik placebót kaptak, ugyanakkor a két csoport között nem volt jelentős különbség az éhség és a telítettség tekintetében.

A kutatók elmondták, hogy érzelmeink befolyásolják az éhségjelzéseket, amelyeket a gyomrunk küld az agyba, így közvetlen hatást gyakorol arra, mit és mennyit eszünk. Az eredmények remélhetőleg újabb előrelépésekhez vezetnek majd az egészségügyi és érzelmi rendellenességek, köztük az elhízás, érzelmi túlevés, táplálkozási zavarok és depresszió kezelésében.

)
Sebkezelési rutin (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +22, +27 °C
Minimum: +7, +12 °C

Hazánkban csütörtökön délelőtt általában közepesen felhős időre készülhetünk, csapadék nem valószínű. Délután a napsütés mellett fátyol- és gomolyfelhők is lesznek az égen, de ezekből csapadék nem alakul ki. A szél napközben élénk nyugati lesz. Hajnalban 7, 12 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 22, 27 fok között alakul. Késő este 15, 20 fok lesz. Csütörtökön gyenge hidegfront hat a szervezetre. Az érzékenyeknél görcsös fejfájás, valamint izom- és hasi görcsök is jelentkezhetnek, az arra hajlamosak vérnyomás-ingadozást is tapasztalhatnak. Átmenetileg az ízületi problémák is fokozódhatnak. A szél kissé csökkenti a hőérzetet, a szabadban változó komfortérzet lesz jellemző. Az alvásproblémák mérséklődnek. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció