Szívműtét: teliholdkor érdemes elvégezni

A Rhode Island Kórházban végzett megfigyelés szerint azok az emberek, akik teliholdkor esnek át szívműtéten, különösen akut aortadisszekció miatti beavatkozáson, lényegesen alacsonyabb halálozási rátát, valamint gyorsabb felépülést mutatnak.

A megfigyelést a természeti jelenségek orvosi beavatkozásokra gyakorolt hatásának, valamint az azt követő kórházi felépülést befolyásoló tényezőinek vizsgálatára kezdeményezték, különös tekintettel a szívet érintő operációkra.

A következő telihold augusztus 21-én lesz. folyóiratban megjelent tanulmány szerzője. "A vizsgálat során az aorta disszekciós betegekre koncentráltunk és azt találtuk, hogy lényegesen csökkent a beavatkozás során a halálozási arány a teliholdkor végrehajtott műtétek esetében. Emellett jelentősen csökkent a betegek felépülési ideje is.” Aorta disszekció akkor jön létre, amikor a mellkasi fő verőér falán hasadás alakul ki. Ennek hatására vér ömlik közvetlenül az érfalba. A sérülés erős fájdalommal jár, és amennyiben nem kerül sor sürgős operációra, minden esetben halálos kimenetelű. A kutatók a természet ebbéli jelenségének hatásait az aorta disszekciós és bypassműtétes betegek esetében tanulmányozták. A Hold aktuális állásával kapcsolatban mindkét esetben kimutatható volt a telihold jótékony hatása mind a műtétekre, mind pedig a felépülésre. Dr Sellke elmondta, hogy ugyan sajnos nem minden esetben lehet ezeket az operációkat telihold idejére időzíteni, ám a környezet és a természet jelenségeinek műtétekre, betegségekre és felépülési időkre gyakorolt hatásának jobb megismerése és megértése segít abban, hogy egyre hatékonyabb és jobb ellátást tudjanak a betegeknek biztosítani.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Kettős front
Maximum: +3 °C
Minimum: -3 °C

Jobbára borult lesz az ég. Az egyre erősödő csapadékzónából döntően eső, a főváros térségében és az északkeleti harmadban havazás valószínű. Az Északi-középhegység és a Dunakanyar térségében vastag hótakaró is kialakulhat. A halmazállapot-váltás határa a nap során fokozatosan tolódik észak felé, így egyre több helyen fagyott esőre, ónos esőre, majd esőre válthat a csapadék. Legtovább az északi határnál tarthat ki a havazás. A délies szél estig csak kevés helyen élénkül meg, majd délkeleten már megerősödik. A legmagasabb nappali hőmérséklet általában +2 és +7, de a főváros térségében és az északkeleti harmadban csupán -2 és +1 fok között alakul. Késő estére -1 és +9 fok közé enyhül az idő, dél felé számíthatunk egyre magasabb értékekre. A frontérzékenyek napját kettős fronthatás nehezítheti meg.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra