Szerveinknek és sejtjeinknek is van nemük

Londoni kutatók szerint szerveink egyaránt lehetnek hím- és nőneműek. Az Imperial College London szakértői a Nature szaklapban publikálták eredményeiket, szerintük ez a jelenség is állhat amögött, hogy egyes férfiaknak és nőknek más jellegű gyógymódok lehetnek szükségesek.

A kutatást vezető Irene Miguel-Aliaga és társai abból a kérdésből indultak ki, hogy vajon csak nemi szerveink sejtjei "ismerik" nemi identitásukat vagy ez szervezetünk többi sejtjére és szervére is igaz-e. A kutatást legyekkel végezték. Olyan genetikai módszerekkel dolgoztak, amelyekkel az egyes sejtekben ki- és bekapcsolhattak egyes géneket, ezáltal "férfiasítani", illetve "nőiesíteni" tudták ezeket.

Amikor az egyes sejtek "nemet kaptak", tulajdonságaik is megváltoztak: a női sejtek például jobban, gyorsabban tudtak sokszorozódni, ennek hatására például a nőstény legyek emésztőrendszere is megváltozott, megnőtt a szaporodás érdekében. Hasonló változás biztosíthatja az embereknél az anya és a magzat optimális táplálékellátását, így nem is csoda, hogy a nőknek nem kell "két emberre valót" enniük.

Másképp hat a nők és a férfiak bélrendszerére a diéta A férfiak és a nők bélrendszerében élő mikrobák másképp reagálnak az étrendi változásokra. Texasi kutatók azt is kimutatták, hogy az egereknél nincs ekkora különbség, ezért a jövőben nem feltétlenül egereken kell kikísérletezni az újfajta diétás orvosi terápiákat. Kattintson! Érdekes módon a sejtek neme visszafordítható volt: miután a bélben "férfiasították" a kutatók az őssejteket, három hét alatt, a bélrendszer átállt a hímek szervezetében tapasztalható kisebb méretre.

Azt már korábban is tudtuk, hogy a gerincesek nemi szervei átalakíthatók: az egerek petefészek- és heresejtjei könnyen átalakulhatnak egy egyszerű genetikai beavatkozás hatására. Ebből arra következtethetünk, hogy a nemi szervek sejtjei folyamatosan kapják az információt a szervezetből, hogy milyen nemük van.

A kutatók szerint sejtjeinknek is külön neme van

A kutatók szerint sejtjeinknek is külön nemük van A brit kutatók most tapasztalták először azt, hogy ez a formálhatóság a nemi szerveken kívül is tapasztalható a szervezetben. Ráadásul, ahogy ezt a kutatók elmondták, korábban azt hittük, hogy a női és férfi szervezet csak a bennük áramló különböző hormonok, az ösztrogén, illetve a tesztoszteron hatására viselkedik másképpen.

Az azonban már meglepő lehet, hogy az olyan szervekben, amelyek mindkét nemnél megtalálhatóak - például a béljáratban - a nemi különbségek megmaradnak, ez pedig nem hormonok vagy az egyedfejlődés hatására alakul ki így.

Miguel-Aliaga és társai úgy vélik: olyan nemváltó mechanizmust találtak, amely több szervünkben, szövetünkben és sejtünkben munkálkodik, mint azt korábban gondoltuk volna - konkrétan a vizsgált legyek minden egyes sejtjének külön szexuális identitása van. Ez pedig nem csupán a legyekre, hanem az emberi szervezetre is ugyanúgy igaz lehet. A kutatócsoport három olyan gént fedezett fel a legyek béljáratában, amelyek nagy szerepet játszanak ezen folyamatban, most azt kutatják, hogy ezek a szervezet más szerveiben megtalálhatóak-e, illetve vannak-e hasonló működésű gének máshol a legyek szervezetében. Ez a kutatás már csak azért is izgalmas, mert ezen három génnek az emberi szervezetben is megvannak a hasonló működésű hasonmásaik.

Forrás: Science Daily

)
Könnyedén az allergia tüneteivel szemben (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +34, +39 °C
Minimum: +17, +25 °C

A napsütés mellett gomolyfelhők is megjelennek, ezekből egy-egy helyi zivatar is kialakulhat. Estétől a Dunántúlon nő meg a zivatarhajlam. Megélénkülő délies szél mellett 34, 39 fokos maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Pénteken front nem érkezik. A nagy melegben az álmatlanság, a tompaság hátráltathatja mindennapi tevékenységében, egyre gyakoribb és egyre erősebb lehet a fejfájás és a migrén is. Főleg a szívbetegek és a vérnyomás-panaszokkal élőket viseli meg folyamatos meleg, amennyiben ebbe a csoportba tartozik, akkor egész nap kerülje a megterhelő tevékenységeket! A növekvő fülledtség hatására légzési nehézségek is jelentkezhetnek, a zivatarok területén pedig romolhat az asztmások állapota. A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)