Sokkal tovább élhetnénk, mint eddig hittük

Akár 130 éves vagy annál magasabb kort is megérhetnek az emberek egy új kutatás szerint.

13 ország 1100 nagyon idős - 105 év feletti - lakosának adatait elemezve arra jutottak a kutatók, hogy akár 130 évig is élhetnének az emberek. Eredményeiket a Royal Society Open Science tudományos lap szerdai számában mutatták be.

időskor, hosszú élet,
Akár 130 évig is élhetnének az emberek. Fotó: Getty Images

Az emberi élet hosszának határát régóta vizsgálja a tudomány. A legújabb elemzés szerint egy ember halálának kockázata egy bizonyos kor felett nem emelkedik tovább, hanem stagnál. A Svájci Műszaki Egyetem (EPFL) statisztikaprofesszora, Anthony Davison szerint 110 éves kor felett már ugyanannyi esélyünk van arra, hogy a következő születésnapunkat is megérjük, mint arra, hogy valamikor az év során meghalunk. Tehát mindkét esemény valószínűsége 50 százalék.

Az orvostudomány fejlődésétől is függ

Mutatjuk, mi a hosszú élet titka a legidősebb férfi szerint.

Nemrég még azt az elméletet alátámasztó tanulmányok születtek, hogy az emberek akár a 150 évet is megérhetik. Az új kutatás viszont jóval szélesebb statisztikai alapon nyugszik, mint az eddigi vizsgálatok - mutatott rá Davison. Figyelembe vették továbbá olyan olasz állampolgárok adatait is, akik 2009 és 2015 között legalább 105 évesek voltak. Csak nagyon keveseknek sikerül 110 évig élni, de valószínűleg a jelen évszázad során lesznek emberek, akik a 130 évet is megérik - mondta Davison, aki szerint ez az orvostudományi és a társadalmi fejlődéstől függ.

Eddig egyébként Jeanne Calment-é a leghosszabb élet rekordja: a francia nő 1997-ben, 122 évesen hunyt el. Rekordjának megdöntésére a japán Kane Tanaka esélyes, aki jelenleg 118 éves.

)
Tiszta levegő (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +28, +35 °C
Minimum: +14, +20 °C

Meleg, kánikulai nap vár ránk, amit elszórtan, nagyobb eséllyel a Dunántúlon enyhít zápor, zivatar. Élénk délies szél mellett 30 fok feletti melegre készülhetünk, az Alföldön 35 fok is lehet. Szombaton nem érkezik front. A hőség és a fülledtség is terhelést jelent a szervezetre. Többen fejfájást, migrént tapasztalhatnak, romolhat a keringési rendszer betegségeivel küzdők állapota. A hőérzet több fokkal a mért értékek felett alakulhat. A tűző napon fennáll a napszúrás és a hőguta veszélye. Egyre gyakoribbak lehetnek az alvászavarok. A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)