Robotsebészeti eszközzel műthetnek itthon

Uniós támogatással világszínvonalú robotsebészeti gép beszerzésére nyílt lehetősége az Országos Onkológiai Intézetnek és a Jahn Ferenc Dél-pesti Kórház és Rendelőintézetnek - jelentette be Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere. A támogatás százszázalékos finanszírozást biztosít az 1,3 milliárd forint értékű projektnek.

A robotsebészeti technológia magyarországi megjelenésére húsz éve vár a szakma. Az újonnan beszerzett, világszínvonalú berendezést pedig több szakmai terület, egyebek mellett az urológia, a nőgyógyászat, a tüdősebészet és a fej-nyaki sebészet is ki tudja majd használni - ismertette Kásler Miklós az új robotsebészeti gépet bemutató sajtótájékoztatón. A projektben a lipcsei egyetem ad szakmai hátteret a két intézmény szakembereinek.

robot, robotsebészet, műtéti eszköz
Új robotsebészeti gép az Országos Onkológiai Intézetben. Fotó: MTI/Balogh Zoltán

200 műtétet terveznek másfél éven belül

A beszerzés része a két robotsebészeti eszköz és a hozzájuk tartozó két ultrahangkészülék laparoszkópos fejjel. Az eszközöket az év végén telepítik, és vállalták, hogy a két intézet 100-100 robotsebészeti urológiai és nőgyógyászati beavatkozást végez el a projekt lezárultáig, vagyis 2023 februárjáig - mondta el Polgár Csaba, az Országos Onkológiai Intézet főigazgatója.

Már 5 millió beteget műtöttek meg így

Éber rákbeteget műtött meg egy robot februárban.

Tenke Péter, a Jahn Ferenc Dél-pesti Kórház és Rendelőintézet urológiai osztályának vezetője elmondása szerint a robotsebészetet már 20 éve alkalmazzák a gyógyításban világszerte, és eddig mintegy ötmillió beteget operáltak meg ilyen módszerrel. A robotsebészetben azóta is folyamatos az innováció: már 2250 szabadalmat fogadtak el, jelenleg is további 1500 szabadalom vár befogadásra.

Így zajlik egy beavatkozás

A robotsebészeti műtét során a sebész négy robotkarral dolgozik. Ezek a karok olyan eszközöket mozgatnak, amelyek végződései jelentősen meghaladják az emberi csukló mozgáslehetőségeit, így sokkal precízebb beavatkozások válnak lehetővé. A műtéti területen lehetőség van továbbá 10-15-szörös nagyításra is, a folyamatot pedig három dimenzióban látja az operáló orvos.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +3 °C
Minimum: -3 °C

Jellemzően erősen felhős vagy borult lesz az ég, némi napsütés csak kevés helyen lehet. A hószállingózás, gyenge havazás napközben fokozatosan szűnik. A déli óráktól délnyugat felől csapadékzóna érkezik, amely elsősorban hazánk nyugati felét érintheti. A Dél-Dunántúlon főként eső várható, máshol havas eső, majd egyre inkább havazás lesz a jellemző, de kiemelten az Észak-Dunántúlon, illetve kisebb eséllyel a főváros térségében ónos eső is előfordulhat. A délkeleti szél helyenként megélénkül. A legmagasabb nappali hőmérséklet -1 és +7 fok között alakul. Késő este -4, +3 fokot mérhetünk. A meteorológiai előrejelzések szerint fronthatásokra napközben nem kell számítani, így a frontérzékenyek rövid időre fellélegezhetnek.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra