Robotsebészeti eszközzel műthetnek itthon

Uniós támogatással világszínvonalú robotsebészeti gép beszerzésére nyílt lehetősége az Országos Onkológiai Intézetnek és a Jahn Ferenc Dél-pesti Kórház és Rendelőintézetnek - jelentette be Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere. A támogatás százszázalékos finanszírozást biztosít az 1,3 milliárd forint értékű projektnek.

A robotsebészeti technológia magyarországi megjelenésére húsz éve vár a szakma. Az újonnan beszerzett, világszínvonalú berendezést pedig több szakmai terület, egyebek mellett az urológia, a nőgyógyászat, a tüdősebészet és a fej-nyaki sebészet is ki tudja majd használni - ismertette Kásler Miklós az új robotsebészeti gépet bemutató sajtótájékoztatón. A projektben a lipcsei egyetem ad szakmai hátteret a két intézmény szakembereinek.

robot, robotsebészet, műtéti eszköz
Új robotsebészeti gép az Országos Onkológiai Intézetben. Fotó: MTI/Balogh Zoltán

200 műtétet terveznek másfél éven belül

A beszerzés része a két robotsebészeti eszköz és a hozzájuk tartozó két ultrahangkészülék laparoszkópos fejjel. Az eszközöket az év végén telepítik, és vállalták, hogy a két intézet 100-100 robotsebészeti urológiai és nőgyógyászati beavatkozást végez el a projekt lezárultáig, vagyis 2023 februárjáig - mondta el Polgár Csaba, az Országos Onkológiai Intézet főigazgatója.

Már 5 millió beteget műtöttek meg így

Éber rákbeteget műtött meg egy robot februárban.

Tenke Péter, a Jahn Ferenc Dél-pesti Kórház és Rendelőintézet urológiai osztályának vezetője elmondása szerint a robotsebészetet már 20 éve alkalmazzák a gyógyításban világszerte, és eddig mintegy ötmillió beteget operáltak meg ilyen módszerrel. A robotsebészetben azóta is folyamatos az innováció: már 2250 szabadalmat fogadtak el, jelenleg is további 1500 szabadalom vár befogadásra.

Így zajlik egy beavatkozás

A robotsebészeti műtét során a sebész négy robotkarral dolgozik. Ezek a karok olyan eszközöket mozgatnak, amelyek végződései jelentősen meghaladják az emberi csukló mozgáslehetőségeit, így sokkal precízebb beavatkozások válnak lehetővé. A műtéti területen lehetőség van továbbá 10-15-szörös nagyításra is, a folyamatot pedig három dimenzióban látja az operáló orvos.

)
Tiszta levegő (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +25, +30 °C
Minimum: +12, +19 °C

A napos időszakok mellett többször megnövekszik a felhőzet, elszórtan, főleg északkeleten lehet zápor, zivatar. A mérsékelt szél helyeként átmenetileg megerősödhet, 25, 30 fokig melegszik a levegő. Csütörtökön sem érvényesül fronthatás, de a változékonyság kettősfronthoz hasonló tüneteket válthat ki a fokozottan érzékenyeknél. Fejfájás és migrén jelentkezhet, ingadozhat a vérnyomás, felerősödhetnek az emésztési problémák. A szabadban ingadozó hő- és komfortérzetre kell készülni. Egyesek alvászavarokat tapasztalhatnak. A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Fülledtség (magas páratartalom 25 fok feletti hőmérséklettel)