Remény a bénulásos betegeknek

A kísérletben az 52 éves, négyvégtag-bénulásban szenvedő Jan Scheuermann képes volt mozgatni és irányítani egy robotikus kart az agyába épített elektródahálózat segítségével. A kísérlet sikere reményt adhat a lebénult betegek számára, hogy újra képesek legyenek önállóan mozogni.

Gerincsérülések esetén az agyból érkező ingerület nem éri el a mozgató izmokat: a kapcsolat az agy és az izmok között megszakad. Újabb, az agyat robotikus végtagokkal összekötő kísérletek sikereiből azonban az derül ki, hogy a bénulásban szenvedő betegek is képesek lehetnek művégtagok mozgatására az agyuk segítségével.

Magyarországon a legtöbb bénulást az agyvérzés (stroke) okozza. Hogyan küzdjön meg beteg és hozzátartozó ezzel a nehéz helyzettel, mit érhetünk el a rehabilitációval? Kattintson! A pittsburgh-i egyetem kutatói most egy négyvégtag-bénulásban szenvedő nővel folytatott kísérletükben bizonyították, hogy agyi irányítással egy robotikus kéz mozgathatóvá válik akár 10-es fokozatban is – számolt be a sikerekről a Medical News Today.

A kísérletben az 52 éves Jan Scheuermann vett részt, akinekmind a négy végtagja lebénult egy a gerincet igen, de a gerincvelőt nem érintő elváltozásnak köszönhetően. 2012 februárjában műtétileg elhelyeztek egy kis, 96 elektródából álló hálózatot a nő agyának arra a területére, amely a jobb karjának az irányítását végzi - normál esetben.

Remény a bénulásos betegeknek

Az elektródák képesek voltak a nő agysejtjeinek jelzéseit felfogni és továbbítani azokat egy számítógép felé. A számítógép az agysejtek tüzelésének mintázatát összekötötte bizonyos elképzelt vagy megfigyelt mozdulatokkal, így például a kéz emelésével vagy leeresztésével.

Ebben az első kísérletben a nő az agya irányításával képes volt mozgatni egy műkar csuklóját föl és le, illetve forgatni is tudta – ez 7 fokozatú agyi irányítást tett lehetővé. A mostani kísérletben, két évvel az első után, a nő már 10 fokozatú agyi irányításra volt képes az elektródák segítségével.

Ez azt jelentette, hogy a nő képes volt irányítani a karját és a csuklóját különböző pozíciókba. Annak ellenére, hogy a sikeres kísérletben egyelőre csak egyetlen ember vett részt, az eredmények azt mutatják, hogy a lebénult emberek mozgásképessége visszaadható egy ilyen agy-számítógép interfész (BMI) és művégtagok segítségével.

)
Könnyedén az allergia tüneteivel szemben (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +31, +36 °C
Minimum: +13, +23 °C

A napsütést időnként gomolyfelhők zavarják, ezekből helyenként zápor, zivatar kialakulására kell készülni. Mérsékelt lesz az északi szél, 31, 36 fokos maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Vasárnap nem érkezik front, ismét az országos kánikula jelenti a veszélyt. Fennáll a napszúrás és a hőguta kockázata, magas a kiszáradás veszélye. Többeknél migrén léphet fel, csökken a koncentrálóképesség. Megszaporodhatnak az emésztési problémák. A hőérzet több fokkal a mért értékek felett alakul. A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)