Rákot okozhat a magas vérnyomás

A szakértők arra hívják fel a figyelmet, hogy a magas vérnyomás közel felével növelheti a rák eredetű halálozás kockázatát.

A körülbelül 600 ezer középkorú európai embert vizsgáló kutatásból az derült ki, hogy a legmagasabb vérnyomással rendelkező férfiak esetében 49 százalékkal magasabb a rák eredetű halálozás kockázata a következő 12 évben, mint azokban, akiknek a legalacsonyabb a vérnyomása. A vérnyomás növekedésével párhuzamosan emelkedett a résztvevők esélye a különféle daganattípusok, köztük a bél-, a tüdő-, a bőr- és a veserák kialakulására.

A magas vérnyomás a nők körében kisebb mértékben befolyásolta a rák előfordulási gyakoriságát, ennek ellenére az ő esetükben is 24 százalékkal magasabb a rák eredetű halálozás valószínűsége a legmagasabb vérnyomással rendelkezőkben, mint a legalacsonyabb vérnyomásértékekkel rendelkezőkben.

A kutatást vezető Dr. Mieke Van Hemelrijck, a King's College London kutatója elmondta, régóta ismert, hogy a túlsúlyos személyekben nagyobb valószínűséggel alakul ki daganat. A mostani tanulmány azonban a testtömeg-index eltéréseit, a dohányzást, az életkort és egyéb tényezőket is számításba vett, hogy kideríthessék, milyen kockázattal jár önmagában a magas vérnyomás. Az eredmények azt mutatták, hogy a magas vérnyomás férfiak és nők esetében egyaránt kockázati tényezőnek számít a halálos daganatok tekintetében. A kutató ugyanakkor azt is hozzátette, hogy a magasabb vérnyomás "viszonylag enyhe" mértékben növeli a rák abszolút kockázatát. A kutatás eredményeit az Európai Rák Szervezet (ECCO) Stockholmban megrendezett éves konferenciáján tették közzé.

Animáció: HáziPatika.com

)
Sebkezelési rutin (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +15, +22 °C
Minimum: +10, +15 °C

Hazánkban szombaton délelőtt többnyire erősen felhős, borult lesz az ég, északon lehet szakadozottabb a felhőzet. Elszórtan, főleg délen számíthatunk esőre, záporra. Délután továbbra is sok lesz felettünk a felhő. Délen többfelé lehet eső, zápor, máshol nagy csapadék nem valószínű. A szél napközben élénk északnyugati lesz. Hajnalban 10, 15 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 15, 22 fok között alakul. Késő este 10, 15 fok lesz. Szombaton hidegfronti hatás várható, nagy terhelés éri a szervezetet. Erős görcsös panaszok léphetnek fel, többek között görcsös fejfájás, izom- és hasi görcsök is jelentkezhetnek. Romolhat a szívbetegek állapota, az arra hajlamosak keringési és vérnyomáspanaszokat tapasztalhatnak. Csökken a hőérzet, romlik a komfortérzet. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Eső