Rákdiagnosztika négylábú asszisztensekkel?

A rákosan elfajult bőrsejtek jellegzetes szagot bocsátanak ki. A bőr bazális sejtjeinek működése karcinóma esetén megváltozik, és az egészséges bőrsejttől eltérően bocsát ki kémiai anyagokat.

Bár Michelle Gallagher, a Monell Chemical Senses Center kutatója mindössze 22 önként jelentkező karcinómasejtjeinek vizsgálatával jutott erre az eredményre, a felfedezés azért jelentős, mert minden egyéb diagnosztikai eljárásnál korábban, már akkor lehetővé teszi a bőrrák felfedezését, amikor még nem is látszik elváltozás.

A bőr számos olyan anyagot termel, melyek a levegőben elkeveredve jellegzetes szagot adnak. Ezért a kutató közvetlenül a páciensek karcinómás bőrfelszíne és teljesen egészséges emberek ép bőrfelszíne közeléből vett levegőmintákat, melyeket gázkromatográfiás eljárással analizált. Az egészséges és beteg bőrfelszín közeléből származó mintákban lényegében ugyanazokat a kémiai összetevőket sikerült beazonosítani, a különböző szaghatásért a vegyi anyagok eltérő aránya a felelős.

Az újonnan kifejlesztendő diagnosztikai eljárás nem csak a korai felismerés miatt jelentős. A szövetmintavétellel (biopsziával) ellentétben nem jár bőrsérüléssel, fájdalmas beavatkozással, és nem bolygatja meg a rákos szövet területét. A kutatók ezért abban reménykednek, hogy más bőrrákok, esetleg más szövetek rákjai esetében is sikerül eltérő szagok alapján új diagnosztikai eljárást kifejleszteni. A szagok alapján történő diagnózis ötlete egyébként korántsem új. Már korábban is próbáltak kutyákat betanítani arra, hogy érzékeny orrukkal a vizeletet vagy a kilélegzett levegőt kiszimatolva segítsenek megmondani valakiről, nem szenved-e hólyag-, mell- vagy tüdőrákban. Ahogy arról is olvashattunk már, hogy kutyabarát betegek észrevették, kedvenceik jóval a betegség kiderülése előtt különös érdeklődéssel kezdték szagolgatni azon testrészüket, amelyről később bebizonyosodott, hogy kóros elváltozás van rajta.

Forrás:
www.wissenschaft.de

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +23, +28 °C
Minimum: +8, +13 °C

Délelőtt sok napsütés várható, csapadék nem lesz. Délután napos, kora nyárias időre készülhetünk, a megjelenő gomolyfelhőkből csapadék nem alakul ki. A szél napközben élénk déli lesz. Hajnalban 8, 13 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 23, 28 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások: