Pofonegyszerű trükk a szúnyogok ellen

A szúnyogok szeretik a meleget, a nedvességet és az intenzíven "illatozó" emberek meztelen bőrét. Mindezt idén nyáron is megkaphatják, méghozzá egyszerre, amikor strandolni megyünk. Ám a szúnyogok ellen védekezni is lehet, s nemcsak a szúrások elkerülése fontos.

Idill a tengerparton: 25 fok, pedig már a nap lement, kellemes lenne az idő - ám ekkor jönnek a szúnyogok, és az emberekre vetik magukat. Nyári esők és zivatarok után visszamaradó nedves területeken és tócsákban rakhatják le a nőstény szúnyogok a petéiket. A meleg idő hatására a szúnyoglárvák milliói kelnek ki a petékből - magyarázta a trópusi betegségekkel foglalkozó müncheni orvos, Nikolaus Frühwein a német Focus magazinnak .

Helge Kampen, a Riems szigetén működő Friedrich Loeffler Intézet rovartani kutatója szerint a meleg tavasz járul hozzá leginkább ahhoz, hogy a nyár folyamán szúnyoginvázió kezdődjön. Ugyanakkor például a tél nem segít: a vérszívó rovarok petéi a kemény mínuszokat is túlélik.

Pete, lárva, báb és szúnyog - ez a rovar fejlődési ciklusa. Ehhez a szúnyogoknak - a különböző fajoktól függően - néhány napra vagy hétre van szüksége. Elsősorban a nőstényeknek kell a peterakáshoz vér. A hím szúnyog ritkábban szúr, és általában megelégszik a virágok nektárjával.

A szúnyog alig lát, ugyanakkor más fejlett érzékszervei vannak, amelyekkel a levegőben lévő illatanyagokat észleli. Az embereket is szaguk alapján találja meg a szúnyog: a bőrünkön élő baktériumok egyedi szagot produkálnak. Főleg tejsavból és ammóniából áll ez az "illatkompozíció".

Az izzadtság, a parfüm vagy a bőrre kent krém keveréke kilométerekről vonzza a rovarokat. Egyes embereket ezért jobban is kedvelnek a szúnyogok. Különösen az "édes vért" szívják szívesen, vagyis aki sok cukros üdítőt iszik, az jobban kiteszi magát a szúnyogcsípésnek - Frühwein szerint. Szeretik a szúnyogok a zsírban, koleszterinben gazdag vért is, a zsír és a cukor ugyanis erőt ad nekik.

Szúráskor a rovar nemcsak vért szív fel, hanem olyan anyagot "köp" a szervezetünkbe, amely meggátolja a véralvadást. A szúnyogok elleni védekezésnél a legjobb, ha minél inkább sikerül elkerülni a csípéseket.

A szúnyogok imádják az intenzíven illatozó embereket

A szúnyogok imádják az intenzíven illatozó embereket

A szúnyogok elleni védekezéssel kapcsolatban számos tévhit forog közszájon, így például a magyar Wikipedián is olvasható, hogy aki fokhagymát eszik, az védettebb a csípés ellen. Frühwein szerint ez azonban nem így van. Az almaecet sem túl hatékony megoldás. A citrusfélék és az eukaliptusz illata viszont tényleg riasztó a szúnyogok számára.

A rovarokat elűző szerek közül hatékonyak ugyanakkor a piretrin hatóanyagot tartalmazó termékek, illetve a dietil-toluamid. Ezekről a magyar szakértők interneten is elérhető szakmai anyaga részletes leírást tartalmaz. Újabban a piperidin-származékok is jól alkalmazhatónak bizonyultak Frühwein szerint. Fontos azonban, hogy a koncentrációra is figyeljünk ilyenkor, mert különböző erősségű szerek kaphatók.

A kisgyerekeket, a három évesnél fiatalabbakat viszont a legjobb, ha a csípés lehetőségétől is megóvjuk , ezért a szakértő a szúnyoghálót javasolja a védelmükre. A hálót pedig az óvatosabbak még riasztóanyaggal is bekenhetik.

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +2, +6 °C
Minimum: -11, -5 °C

Napos idő lesz jellemző, csapadék nem alakul ki. Mérsékelt szél mellett 2, 6 fokos csúcshőmérsékleteket mérhetünk. Csütörtökön nem jön front. Reggel erős fagyok lesznek, nagy megfázásveszéllyel kell számolni, és az ízületi problémák sem mérséklődnek számottevően. Az arra hajlamosak keringési- és vérnyomásproblémákat tapasztalhatnak, egyeseknél még mindig felléphetnek alvászavarok is. További fontos részletek a meteogyógyász® mai videójában! A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások: