Őssejtek: Ön tudja, mi mindenre lehet ma használni?

Szinte minden magyar nő hallott már az őssejttárolás lehetőségéről, de annak felhasználásáról már nem áll elegendő információ a rendelkezésükre - derült ki Európa egyik vezető őssejtbankjának legfrissebb kutatásából.

Annak ellenére, hogy Magyarországon az őssejt, mint téma jól ismert a megkérdezett 18-64 éves nők körében, a kutatás rámutatott: az őssejt felhasználásával és a lehetőségeivel kapcsolatban már nem áll elegendő információ a rendelkezésükre.

Egy felmérés tanulságai

A kutatás résztvevőinek 82 százaléka nem volt tisztában azzal, hogy a tárolt őssejt mennyiségétől függ egy esetleges jövőbeni transzplantáció sikere. A megkérdezettek fele úgy gondolta, hogy az őssejtbeültetés már ma is elterjedt gyógymód és nem lepődött meg azon, hogy jelenleg is több mint 80 különböző betegség gyógyítására alkalmazzák. A válaszadók 48 százaléka értett egyet azzal, hogy az őssejtterápia a következő 10 évben világszerte széles körben elterjedt terápia lesz.

A Cord Blood Center társadalmilag felelős vállalatként a szakszerű és minőségi őssejttárolás mellett fontosnak tartja, hogy Segítő Kéz programján keresztül aktívan keresse ügyfelei között azokat a beteg gyermekeket, akiknek reményt jelenthet az őssejt transzplantáció a gyógyulásra. A szakmai támogatás mellett Transzplantációs Támogatói Programjával 50 millió forintig pénzügyi segítséget is nyújt az arra rászoruló ügyfeleinek.

Az őssejtbank tavaly indított Segítő Kéz programján keresztül már két beteg gyermeknek segített a régióban. A program első kedvezményezettjei Alex, egy román kisfiú és Nelly, egy szlovák kislány. Mindketten gyermekkori agyi bénulásban szenvednek, de az őssejtterápia új lehetőséget nyitott meg a családok számára.

Alex és Nelly esete bármelyikünkkel előfordulhat. A román kisfiú egészségesen született, de 11 hónapos korában megakadt az étel a torkán és leállt a légzése, az oxigénhiány pedig agyi bénulást okozott. 2013 márciusában egy klinikai kísérlet részeként az őssejtbank programján keresztül intravénásan megkapta saját köldökzsinórvéréből származó őssejtjét az amerikai Duke University Kórházban. Bár a baleset óta 2 év telt el, még mindig nagy az esélye annak, hogy a fiú szervezetének károsult részei befogadják az őssejteket - erre azonban a kezelést követő fél év ad majd végleges választ.

A programon keresztül a vállalat megkezdte azon rászoruló magyar gyermekek eredményeinek kivizsgálását is, akiknek az őssejtterápia esélyt adhat a gyógyulásra. "Reméljük, hogy hamarosan egy magyar kisgyermek sikertörténetéről is beszámolhatunk, melyet várhatóan a legjobb amerikai kórház egyikében, a Duke University kórházban végezhetünk el. Ebben az intézményben a köldökzsinórvérben lévő őssejtekkel kapcsolatos klinikai kutatások világszinten is kimagaslóak" - mondta Dr. Pance Miklós, az őssejtbank területi vezetője.

A legfrissebb nemzetközi kutatási eredményekért, és az eddig megjelent őssejtes írásainkért, híreinkért olvasson tovább! "Jelenleg több mint 80 betegség gyógyítására alkalmazzák az őssejtterápiát. Az őssejtkutatás sokat ígérő eredményei alapján a jövőben sok más olyan betegség kezelésére is alkalmas lesz, mint például az autizmus, az 1-es típusú cukorbetegség, a születés közben fellépő oxigénhiány, a gyermekkori agyvérzés vagy a súlyos immunhiányos betegség" - mondta Dr. Miroslav Kubeš, a Cord Blood Center kutatás-fejlesztési vezetője.

A vállalat közösségi őssejtbankjának egyedülálló donorregiszterén keresztül összesen 38 őssejt egységet adott ki a világ transzplantációs központjainak, mely igazolja a vállalat szakmai munkáját és minőségi eljárását.

)
Könnyedén az allergia tüneteivel szemben (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +26, +37 °C
Minimum: +17, +23 °C

A változó felhőzet mellett több-kevesebb napsütésre is készülhetünk, nyugaton és északon lehet zápor, zivatar. Élénk, erős lesz az északnyugati szél, a legmelegebb órákban nyugaton 26, 30, máshol 31, 37 fokot mérhetünk. Kedden a hőség mellett egy lassan mozgó hidegfront jelenti a terhelést. Nyugaton görcsös fejfájás, izom- és hasi görcsök jelentkezhetnek, keleten pedig a hőkimerülés, a fáradékonyság és az erős gyulladásos panaszok lesznek a legjellemzőbbek. A keleti tájakon továbbra is fennáll a napszúrás és a hőguta veszélye. A keringési rendszert országszerte nagy igénybevétel éri. A légszennyezettség közepes, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások: