Óránként 160 áldozatot követel a stroke. Ön veszélyeztetett?

2020-ra minden órában egy kisebb város lakosságát veszítjük el az agyi érkatasztrófák következtében, és a WHO szerint addigra világszerte a szívbetegségek és a stroke lesznek a vezető okok a halálozás és a rokkantság területén. Többek között az ilyen és ehhez hasonló riasztó számadatokra és a megelőzésre szerette volna felhívni a lakosság figyelmét a Stroke Társaság május 9-én, a Stroke Napján, amelynek a hagyományokhoz híven a budapesti Városliget adott otthont. Ingyenes szűrővizsgálatok, tanácsadás és szórakoztató programok is várták az érdeklődőket.

A Stroke Napján a Városligetbe látogatók egy általános egészségfelmérésen vehettek részt. Volt ingyenes vérnyomás-, vércukorszint-, koleszterinszint-, haskörfogat- és testsúlymérés, valamint nyaki doppler-vizsgálat is. A rendezvényen a "Magyarország átfogó egészségvédelmi szűrőprogramja" elnevezésű kezdeményezés keretében az országot járó szűrőkamion is besegített és kiegészítette a vizsgálatokat.

A szűrések értékelése elkeserítő képet mutatott. Előzetes elemzés során kiderült, hogy a szűréseken részvevők több mint 20 százalékánál mértek magas vérnyomást, és volt olyan látogató is, akinél mutató 210/118 Hgmm-nél állt meg. Az érdeklődők 30 százalékánál mértek magas koleszterinszintet, és a cukorérték mintegy 25 százalékuknál volt magasabb a megengedett értéknél. Minden második ember túlsúlyosnak bizonyult, és a vizsgálaton részt vevők közel egyharmadának volt magas a koleszterinszintje és a vércukorértéke.

Az előrejelzések azt mutatják, hogy 2020-ra a halálos kimenetelű agyérkatasztrófák száma 20 millió fölé fog emelkedni, ugyanakkor 2030-ra várhatóan több mint évi 24 millió ember fogja e betegségek következtében az életét veszíteni. Jelenleg évente 1,4 millió ember hal meg agyérkatasztrófa következtében, azaz óránként 160-an.

Magyarországon évente 42 ezer ember szenved szélütést, 14 ezren halnak meg agyi érkatasztrófa következtében. A túlélők közel 24 százalékát még az első esztendőben elveszítjük, míg további 5 százalékuk a második évben távozik az élők sorából. Még a stroke után életben maradtak sem biztosan élhetnek teljes életet, hiszen az esetek több mint 60 százalékában valamilyen mértékű kognitív leépülés mutatható ki.

)
Könnyedén az allergia tüneteivel szemben (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +33, +38 °C
Minimum: +15, +23 °C

Sok napsütés várható, a kevés gomolyfelhőből csapadék nem alakul ki. Már az éjszakák sem hoznak kellő felfrissülést, napközben pedig 35 fok körüli hőség várható, néhol 38 fok is lehet. Szerdán hőségre kell készülni, front nem érkezik. Egyre gyakoribbak az alvászavarok, napközben pedig sokan nyűgösek, idegesek a kialvatlanság miatt. Az időseket és a szívbetegeket nagy terhelés éri, de az egészséges szervezettel rendelkezők is nagy igénybevételre készüljenek. Fennáll a napszúrás és a hőguta kockázata, a déli órákban lehetőség szerint javasolt árnyékos, hűvös helyre húzódni! A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)