Öngyilkosságra késztet a súlyos allergia

Azoknál az embereknél, akik orrüregi vagy bőrallergiában szenvednek, magasabb az öngyilkossági kockázat, mint a nem allergiásoknál - olvasható az Allergy aktuális számában.

Dr. Ping Qin és az Aarhusi Egyetem kutatói több mint 27 ezer öngyilkos egészségügyi adatait elemezték, akik között a súlyos allergia aránya 1 százalék felett volt, szemben a 468 ezer kontrollnál tapasztalható 0,8 százalékos aránnyal. Statisztikai súlyozást követően - jövedelem, elmegyógyászati állapot és más faktorok szerint - a kezelés alatt álló súlyos allergia mintegy egyharmaddal növelte az öngyilkosság esélyét a nem allergiás egyénekhez viszonyítva.

Ugyan a különbség nagynak tűnik, az allergiások abszolút kockázata mégsem bizonyult jelentősnek. A megállapítások összhangban vannak egy most zajló tajvani tanulmánnyal, mely az asztma és az öngyilkosság esetleges kapcsolatát vizsgálja. Ám a szakértők még nem teljesen értik, mi áll a jelenség hátterében. Jelen vizsgálat szerint az összefüggés csak a súlyosabb esetekre igaz, a kutatók nem találtak összefüggést az enyhe felső légúti allergia, illetve ekcéma és az öngyilkossági kockázat között.

Dr Qin és munkatársai úgy vélik, hogy "az öngyilkossági hajlam nemcsak az allergiás tünetek miatti rossz közérzetből fakad". Véleményük szerint a gyulladásos jelátviteli anyagok nagyobb szintje fokozza a depressziót, például a szerotonin nevű "boldogsághormon" gátlásán keresztül. Azonban a képet komplikálja, hogy a beteg kórtörténete súlyosbított-e valamilyen pszichiátriai rendellenességgel.

Épp ezért összehasonlították az allergiás, pszichiátriailag sosem kezelt betegeket az allergiás és pszichiátriai kezelés alatt egyaránt állókkal - megállapították, hogy ez utóbbiban alacsonyabb a kockázat. Ennek oka, hogy az antidepresszáns a depresszió tüneteit mérsékli, ezért érdemes lenne megfontolni annak alkalmazását az allergiások nem felismert depressziója esetén is. Ráadásul egyes antidepresszáns gyógyszerek a gyulladásos molekulák szintjét is képesek csökkenteni.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +16, +27 °C
Minimum: +12, +17 °C

Hazánkban kedden délelőtt általában erősen felhős lesz az ég, többfelé várható zápor, zivatar. Délután folytatódik a változóan, legtöbb helyen erősen felhős idő, és további záporok, zivatarok alakulhatnak ki. A szél napközben eros északnyugati lesz. Hajnalban 12, 17 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 16, 27 fok között alakul. Késő este 11, 16 fok lesz. Kedden hidegfronti hatás érvényesül. Egész nap jelentkezhetnek panaszok, amik akár erősek is lehetnek. Görcsös fejfájás, izpm- és hasi görcsök léphetnek fel, romolhat a szívbetegek állapota. Gyakoriak lehetnek a keringési panaszok és a vérnyomás-ingadozás is. Zivatarokban romolhat az asztmások állapota. Csökken a hőérzet, alacsony lesz a komfortérzet. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Eső