Ők élnek a legtovább a világon

A hongkongi lakosok élnek legtovább a világon, a nők átlagélettartama közelít a kilencvenhez. Spanyolország és Svájc sem panaszkodhat.

A japán nők 1985 óta álltak a várható átlagélettartamot jegyző globális lista élén, mígnem 2011-ben, a fukusimai földrengés és szökőár évében a hongkongi nők megelőzték őket. Egy évre rá azonban visszaszerezték a megtisztelő címet, amely most ismét a hongkongiakhoz került. A spanyol nők a ranglista harmadik helyén állnak 85,58 évvel, utánuk dél-koreai (85,5 év) és svájci (85,2 év) társaik következnek a sorban - tájékoztatott az Origo.

A hongkongi férfiak után az izlandiak és a svájciak állnak a listán 81 évvel. Őket a japán férfiak követik 80,79 évvel, majd a szingapúriak következnek 80,4 évvel. Elsősorban az orvosi ellátás és gyógyszeres kezelés fejlődése áll a javuló tendenciák mögött, ami hozzájárult a rákbetegségek túlélési rátájának javulásához - vélekednek a szakemberek. A KSH 2015. évi adatai szerint Magyarországon a nőknél 78,61, a férfiaknál 72,09 volt a születéskor várható átlagos élettartam.

Évek óta Japán és Hongkong verseng a legtovább élő nemzet címéért
Évek óta Japán és Hongkong verseng a legtovább élő nemzet címéért

Japán évtizedek óta a legtovább élő nemzetek egyike, s ezt részben étkezési kultúrájának köszönheti. Omega 3-dús étrendjükben a párolt zöldségek és halak dominálnak, még a gyorséttermi fogásokat is saját konyhájukhoz adaptálták. Korábbi cikkeinkben nem csak mindennapjaikat is megvizsgáltuk, hogy fényt derítsünk rá, mely tényezők teszik őket a Föld legtovább élő embereivé.

Forrás: Origo

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +25, +30 °C
Minimum: +7, +12 °C

Délelőtt a napsütés mellett fátyol- és gomolyfelhők is lesznek, de csapadék nem várható. Délután folytatódik a napos idő, az időnként megnövekvő felhőkből csapadék nem alakul ki. A szél napközben mérsékelt délnyugati lesz. Hajnalban 7, 12 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 25, 30 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció