Nem vesszük észre, hogy hazudnak nekünk

Nehezebben észlelik a szarkazmust, az ugratást, illetve a kegyes hazugságokat a férfiak, valamint egyes mentális zavarokkal küzdő emberek.

Azok az emberek, akiket Alzheimer- vagy Parkinson-kórral diagnosztizáltak, illetve akiknek úgynevezett autizmus spektrum zavaraik vannak, megzavarodnak, ha olyan nem szó szerint értendő közlésekkel találkoznak, mint amilyen a szarkazmus, az ugratás vagy éppenséggel a kegyes hazugság. Minderről Kathrin Rothermich, a McGill's School of Communication Disorders egyik kutatója publikált nemrég tanulmányt a PloS ONE szaklapban.

"Az alapvetésünk az, hogy az emberek az esetek nagy százalékában igazat mondanak" - állítja Rothermich -, a szarkazmus és a kegyes hazugságok pedig pont szembemennek ezzel, ezért is olyan nehéz sokaknak elfogadni ezt és beépíteni a kommunikációba.

Rothermich tanulmányát egy kétéves kutatási időszak előzte meg: ennek során 926 rövid videót vettek fel, amelyben négy színész különféle beszédhelyzetekben (barátok, kollégák, szeretők vagy főnökök és alkalmazottak között) mutatott be különböző kommunikációs stratégiákat: például az őszinteséget és a szarkazmust. Ezt követően egészséges önkénteseknek mutatták meg a videókat és arra kérték őket, hogy jegyezzék fel: milyen szándékot testesít meg a színész és erről milyen hang- vagy arcbeli jelzés tanúskodik.

Tényleg nem vesszük észre, ha hazudnak nekünk?

Tényleg nem vesszük észre, ha hazudnak nekünk? A résztvevők nagy általánosságban véve képesek voltak beazonosítani a színészek szándékát, amikor éppen ugrattak valakit vagy amikor őszinték voltak. Problémásabbnak bizonyult azonban (elsősorban a férfiaknak) az, amikor a szarkazmust kellett beazonosítani. Ezt olyan helyzetben ismerték fel leginkább, amikor barátok használták egymás közti kommunikációban.

Érdekes módon a színészek azon részeket tudták a legnehezebben eljátszani, mondta Rothermich, amikor egymást kellett ugratniuk. Ez valószínűleg azért van, mert az ugratás gyakran nem passzol könnyen, sem pedig logikusan egy beszélgetésbe. Ilyenkor a színészek sokszor túlzó vagy érezhetően oda nem illő hangsúlyokat használtak.

A kutatók úgy vélik, a 926 videót tartalmazó gyűjtemény hasznos lesz a későbbi vizsgálatokhoz, mind egészséges, mind pedig különböző mentális problémákkal küzdő emberek esetén is.

Forrás: Sciencedaily.com

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +30 °C
Minimum: +19 °C

Erőteljes nappali gomolyfelhő-képződés várható, emellett fátyolfelhők is lesznek felettünk. Záporok, zivatarok nagy számban főként a középső harmadban várható, melyeket elsősorban felhőszakadás, illetve erős, néhol viharos széllökés kísérhet. Az északias szél egyre többfelé megélénkül, helyenként megerősödik. A legmagasabb nappali hőmérséklet 28 és 34 fok között alakul. Fronthatásra nem kell számítani.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra