Ne aggódjon - ez a hosszú élet titka

A negatív, gátolt személyiség megnövelheti a perifériás artériás betegségben szenvedők halálozási kockázatát - derült ki egy holland tanulmányból. A betegség akkor lép fel, ha a testhez vezető artériákban plakkok képződnek, ezek gátolják a véráramlást.

A vizsgálatban 184 beteg vett részt, az átlagéletkor 64,8 év volt. Kérdőív segítségével felmérték szorongásukat, negativitásukat és szociális gátlásukat, majd négy éven át követték nyomon őket. Ezalatt 16-an haltak meg. Más tényezőkre történt korrekciót követően kiderült, hogy a perifériás artériás betegségben (PAD) szenvedő szorongó emberek nagyobb valószínűséggel hunytak el.

"Az előzetes bizonyítékok arra utalnak, hogy az olyan tulajdonságok, mint a rosszindulat szintén összefügghetnek a PAD-os betegek érelmeszesedésének súlyosságával és progressziójával" - írta Annelies E. Aquarius, a Tilburgi Egyetem kutatója. "Egy másik potenciális kockázati tényező a szorongó típusú ember (D-típus), amely hajlamos a negatív érzelmek kifejezésére és a szociális kapcsolatokból történő visszahúzódásra."

A D-típusú személyiségnél az immunrendszer fokozottan aktív és a stresszre adott válasz is módosul, a kutatók szerint a krónikus betegségek nem megfelelő "kézben tartása" felelős ezen emberek szív-érrendszeri betegségek terén tapasztalható rosszabb kilátásaiért. Mivel a perifériás érbetegségben szenvedőknél gyakran számos kockázati tényező áll fenn együttesen, ezeknél az embereknél az optimális prevencióban a pszichológiai rizikófaktorokat is figyelembe kellene venni.

A tanulmány az Archives of Surgery folyóirat augusztusi számában olvasható.

Forrás: Medipress hírszolgálat

)
Sebkezelési rutin (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +15, +22 °C
Minimum: +10, +15 °C

Hazánkban szombaton délelőtt többnyire erősen felhős, borult lesz az ég, északon lehet szakadozottabb a felhőzet. Elszórtan, főleg délen számíthatunk esőre, záporra. Délután továbbra is sok lesz felettünk a felhő. Délen többfelé lehet eső, zápor, máshol nagy csapadék nem valószínű. A szél napközben élénk északnyugati lesz. Hajnalban 10, 15 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 15, 22 fok között alakul. Késő este 10, 15 fok lesz. Szombaton hidegfronti hatás várható, nagy terhelés éri a szervezetet. Erős görcsös panaszok léphetnek fel, többek között görcsös fejfájás, izom- és hasi görcsök is jelentkezhetnek. Romolhat a szívbetegek állapota, az arra hajlamosak keringési és vérnyomáspanaszokat tapasztalhatnak. Csökken a hőérzet, romlik a komfortérzet. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Eső