Napozzon, és nem lesz trombózisa!

Jóllehet a napfényt régóta összefüggésbe hozzák a bőrrák kialakulásával, egy új svéd tanulmány szerint jelentős mértékben csökkenti a vérrögképződés kockázatát is.

"Eredményeink alapján a lebarnult nők a vérrögképződés körülbelül 30 százalékkal alacsonyabb kockázatának vannak kitéve" - nyilatkozta Pelle Lindqvist, a stockholmi Karolinska Egyetemi Kórház szülészeti és nőgyógyászati osztályának professzora. "Ugyanakkor Svédországban decemberben, januárban és februárban, a legkevésbé napos hónapokban, a vérrögképződés kockázatának 50 százalékos emelkedését tapasztaljuk."

Lindqvist két munkatársával együtt a dél-svédországi Lund Egyetemen 40 000 svéd nő napozási szokásait vizsgálta, akiket 1990-ben közvélemény-kutatással kérdeztek ki, és többek között arról is megkérdeztek, hogy nyáron, télen, szoláriumban vagy délebbi tájakra utazva napoznak. A kutatók ezután 12 évig követték a nők orvosi állapotának alakulását, és arra a következtetésre jutottak, hogy 312-ben alakult ki trombózis, vagyis vérrög.

A vizsgálat a testmozgás, dohányzás, alkoholfogyasztás és testsúly tényezőit is figyelembe véve azt mutatta, hogy bármennyi napozás csökkenti a vérrög kialakulásának kockázatát.

A Journal of Thrombosis and Haemostasis szakfolyóirat márciusi számában közölt tanulmány csak nőket vizsgált, de Lindqvist szerint gyaníthatóan a napozás a férfiak számára is hasonló előnyökkel járhat. Lindqvist elmondta, hogy továbbra sem egyértelmű, miért játszik ilyen jelentős szerepet a D-vitamin a vérrög kialakulásának megelőzésében, és a jelen kutatás által felvetett kérdésekre a további kutatásoknak kell megadniuk a válaszokat.

A napfény jótékony hatásainak és bőrrákkeltő hatásának kiegyensúlyozása érdekében a kutató hangsúlyosan kiemelte, hogy mindenkinek kerülnie kell a napégést.

"Ennek ellenére minden nap ki kellene menni egy rövid időre, és nem igaz, hogy elegendő késő délután napozni. A nap közepén is ki kellene menni, mert ekkor termelődik a D-vitamin."

Egy tavaly év elején közzétett amerikai tanulmány azt mutatta, hogy a mértékletes napozás és az ezzel összefüggő D-vitamintermelés javítja a rákbetegek túlélési arányát, ami arra utal, hogy a napozás előnyei ellensúlyozzák a bőrrák kockázatát, különösen az északi szélességi fokokon.

Forrás: Medipress hírszolgálat

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +23, +28 °C
Minimum: +8, +13 °C

Délelőtt sok napsütés várható, csapadék nem lesz. Délután napos, kora nyárias időre készülhetünk, a megjelenő gomolyfelhőkből csapadék nem alakul ki. A szél napközben élénk déli lesz. Hajnalban 8, 13 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 23, 28 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások: