Mitől férfias egy arc?

A lágy vonások nőiessé teszik a férfiak arcát? Egy új tanulmány szerint nem ezen múlik, hogy egy arcot mennyire gondolunk férfiasnak, hanem inkább azon, hogy az illetőt mennyire képzeljük magasnak és súlyosnak.

Az, hogy mennyire látunk valakit a Medical News Today készített beszámolót.

"Fontos, hogy megértsük azokat a fizikai alaptulajdonságokat, amelyek bennünk a férfiasság sztereotip képét alakítják" - mondja Iris Holzleitner, a St. Andrews Egyetem PhD-hallgatója. "A kutatásunkban azt mutattuk meg, hogy a férfiasnak észlelt arcnak vannak bizonyos fizikai tulajdonságai."

A bőrgyógyászok a megmondhatói, hogy a hajhullással hozzájuk forduló férfipáciensek legnagyobb része teljesen egészséges, pusztán a Tudjon meg többet, kattintson! Korábbi vizsgálatokban egy arc férfiasságát a női és a férfi arc alakjától való átlagos eltéréssel próbálták mérni. A nők azonban ennek megítélésében nem voltak következetesek. A mostani vizsgálatban női és férfi arcok háromdimenziós képét használták, és arra voltak kíváncsiak, hogy egy arc férfiasságának megítélése függ-e olyan tényezőktől, mint a feltételezhető testsúly, illetve magasság.

A háromdimenziós arcképek alapján a résztvevőknek nemcsak az illető férfiasságáról kellett nyilatkozniuk, hanem azt is megkérdezték, hogy milyen magas és milyen súlyos lehet az illető az arca alapján. A kutatók meglepve tapasztalták, hogy a magasság és a testsúly arcon észlelhető jelei sokkal inkább meghatározták a magasság és a testsúly észlelését, mint a valós magasság és testsúly.

Az emberek az észlelés során a benyomásaikat bizonyos, a magasságtól és a testsúlytól függő fizikai tulajdonságokra alapozzák

Úgy tűnik tehát, hogy az emberek az észlelés során a benyomásaikat bizonyos, a magasságtól és a testsúlytól függő fizikai tulajdonságokra alapozzák, majd ezeknek hajlamosak túl nagy jelentőséget tulajdonítani. A hosszúkásabb arcú embereket például magasabbnak észleljük: két egyforma magas ember közül azt észleljük magasabbnak, amelyiknek hosszúkásabb arca van.

Ez a fajta túláltalánosítás megmagyarázza azt is, hogy miért tartják férfiasabbnak azokat a férfiakat, akiket az arcuk alapján magasabbnak és nagyobb testsúlyúnak gondolnak. Az emberek tapasztalják, hogy a férfiak és a nők átlagos magassága és testsúlya különböző. A férfiak általában magasabbak és súlyosabbak, mint a nők. Ezeknek a tulajdonságoknak vannak az arcon megjelenő jelei is. Így akit magasabbnak és/vagy nagyon testsúlyúnak gondolnak az arca alapján, azt egyúttal férfiasabbnak is ítélik.

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +1, +5 °C
Minimum: -10, -3 °C

Gyengén, a Dunántúlon közepesen felhős időre készülhetünk, csapadék nem alakul ki. Megélénkül a keletire forduló szél, 1, 5 fok között alakul a csúcshőmérséklet. Szerdán frontmentes marad az idő. A nagyon hideg, erősen fagyos reggelen intenzív kopásos ízületi bántalmak jelentkezhetnek, emellett napközben is keringési és vérnyomáspanaszok léphetnek fel. A hideg a bőrt is száríthatja. Alacsony a hőérzet, de a napsütés némileg javít a komfortérzeten. További fontos részletek a meteogyógyász® mai videójában! A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások: