Miért van ujjlenyomatunk?

Az ujjlenyomatok egyediek, még az egypetéjű ikrek ujjbegyeinek bőrmintázatai is eltérőek. De miért léteznek egyáltalán?

Az ujjlenyomatot a bőrlécek által kirajzolt, az ujjbegy felületéből kiemelkedő mintázat hozza létre. Sok főemlősnek vannak az emberrel azonos leszármazási eredetű ujjlenyomatai, de ilyen mintázatokat találunk például a koalák és a halásznyestek ujjbegyein is. Az ujjlenyomatok gyakorlati hasznáról a kutatóknak is csak feltételezéseik vannak - írja az index.hu.

Az ujjlenyomatok egyediek
Az ujjlenyomatok egyediek

A klasszikus elképzelés szerint az ujjlenyomat azért alakult ki, hogy növelje az ujjak bőrének súrlódását, ezáltal az állat könnyebben tudjon tárgyakat megragadni, és azok ne csússzanak ki a kezéből. A kísérletek végül pont a felvetés ellenkezőjét bizonyították be. A Manchesteri Egyetem kutatója olyan berendezést tervezett, amely meghatározott erővel nyomott akrilüveget egy diákja ujjaihoz, majd oldalirányban húzni kezdte azt. Eközben mérték a két felület között ható súrlódási erőt. E kísérletekből kiderült, hogy az ujjak bőre a gumihoz hasonlóan viselkedik, és a közte, illetve az akrilüveg közötti súrlódási erő annál nagyobb, minél nagyobb felületen érintkeznek egymáshoz. A kutatók tehát csak azt tudták ebből az eredményből kijelenteni, hogy a sima felületek megfogásához az ujjlenyomat hátráltató tényező lehet.

Egy másik elmélet inkább a tapintásra összpontosít. A párizsi École normale supérieure kutatói e teóriát ujjlenyomatos és sima felületű gumi műujjbegyek segítségével dolgozták ki. Amikor a bőr tapintásához hasonló felületet húztak végig ezeken, azt tapasztalták, hogy a barázdás műujj százszorta erősebben jött rezgésbe. Ebből úgy okoskodtak, hogy a barázdás ujjfelület érzékenyebb tapintást tesz lehetővé, különösen a felületi textúra érzékelésében segíthet. A bőrlécek ugyanis éppen abban a frekvenciatartományban erősítik fel leginkább a tapintott felületek kiváltotta rezgéseket, amelyeket érzékelni tudnak a felület jellegét detektáló receptorok.

A simogatás így csillapítja a fájdalma - részletek!

)
Könnyedén az allergia tüneteivel szemben (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +34, +39 °C
Minimum: +17, +25 °C

A napsütés mellett gomolyfelhők is megjelennek, ezekből egy-egy helyi zivatar is kialakulhat. Estétől a Dunántúlon nő meg a zivatarhajlam. Megélénkülő délies szél mellett 34, 39 fokos maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Pénteken front nem érkezik. A nagy melegben az álmatlanság, a tompaság hátráltathatja mindennapi tevékenységében, egyre gyakoribb és egyre erősebb lehet a fejfájás és a migrén is. Főleg a szívbetegek és a vérnyomás-panaszokkal élőket viseli meg folyamatos meleg, amennyiben ebbe a csoportba tartozik, akkor egész nap kerülje a megterhelő tevékenységeket! A növekvő fülledtség hatására légzési nehézségek is jelentkezhetnek, a zivatarok területén pedig romolhat az asztmások állapota. A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)