Miért van hányingerünk?

A kutatók szerint az émelygő kísérleti patkányok segítségével néhány dolgot megtudhatunk a gyakori, de kevéssé ismert érzésről, a hányingerről.

"A hányást és a hányási reflexet elég jól ismerjük, a hányingerről azonban nem sokat tudunk" - számolt be Linda Parker, a Guelph Egyetem pszichológusa. "Hogyan és hol alakul ki pontosan?" - tette fel a kérdést a szakértő.

Az émelygő kísérleti patkányok agyának vizsgálatával Parker és munkatársai kimutatták azt a mechanizmust, amely a patkányok agyában a hányingerért felelős. A felfedezés az emberi hányinger alaposabb megértésében is segíthet.

Bár a patkányok nem hánynak, egyfajta undorreakciót mutatnak, amikor olyan dolgot ízlelnek, amitől a múltban hányingerük volt. A szakfolyóiratban közzétett tanulmányban a kutatók arról számolnak be, hogy amikor a szerotonint eltávolították a teljes inzuláris kéregből (az ízekkel és betegséggel kapcsolatos bemeneti jelek agyi területéről), az undorreakció megszűnt a patkányokban.

A kutatók ezt követően olyan gyógyszereket adtak az állatoknak, amelyek vagy aktiválták, vagy gátolták a szerotonin-3 receptorokat az inzuláris kéreg bizonyos területein. Kimutatták, hogy a viszcerális inzuláris kéregben a szerotonin aktiválása hányingert váltott ki, míg az agyi vegyület gátlása a hányinger csökkenését idézte elő.

Számos orvosi kezelés, köztük a kemoterápia is gyakran jár kellemetlen mellékhatásként hányingerrel. A kutatók azt remélik, hogy eredményeik az emberi hányinger érzésének alaposabb megismeréséhez, végül pedig a hányinger szabályozásához vezetnek.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +22 °C
Minimum: +12 °C

A felhős tájakon is fokozatosan szakadozik a felhőzet, kisüt a nap. Gomolyfelhők képződnek, amelyek nagyobb eséllyel az ország keleti, délkeleti felén törhetnek magasabbra, így délután már egyre inkább ott lehetnek további záporok, zivatarok, amelyek este nagyrészt lecsengenek. Az északnyugati, nyugati szél - elsősorban a Dunántúlon és északkeleten - több helyen megélénkül. A legmagasabb nappali hőmérséklet 20 és 26 fok között várható, de a legtovább felhős nyugati tájakon ennél néhány fokkal hűvösebb maradhat az idő. Napközben továbbra is hidegfronti hatás dominál.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra