Miért kelt bennünk szexuális izgalmat a zene?

HáziPatika

A zene néha olyan erővel érint meg minket, hogy a gerincünkön átfut a hideg, a gyomrunk remegni kezd, a szívünk gyorsabban dobog. Felvetődik a kérdés: hogyan lehet a zene olyan erős inger, hogy a testet és az agyat így magával ragadja?

Egyesek a zenétől is felizgulnak?

Korábban az amerikai Westleyan Egyetem két pszichológus kutatója azt vizsgálta, hogyan hat ránk a zene.

A zene egészségügyi hatásai

Nemcsak a zenehallgatás tesz jót, hanem az éneklés is. Kattintson!

Egy 1991-es kérdőív eredményeiből már korábban is kiderült, hogy a megkérdezettek fele tapasztalt izzadást, remegést, bőrpírt ésszexuális izgatottságot kedvenc zeneszámának hallgatása közben - ezeknek pedig természetes velejárója a gerinc mentén végigfutó hidegérzet. A szaknyelv mindezen szimptómákat a francia nyelvből átvett "frisson" szakszóval foglalja össze. Ezt a szót akkor szokás használni, amikor a szexet érintő gondolattársítást akarjuk kikerülni vagy finomabban akarunk fogalmazni.
Vannak, akik a zenétől is felizgulnak, frisson frisson jelenség zene szexuális izgalom szex aszexualitás
Vannak, akik a zenétől is felizgulnak
A Wesleyan kutatói, Psyche Loui és Luke Harrison a tanulmányból kiindulva figyeltek fel arra, hogy vannak olyan zenei váltások, amelyek beindítják a felsorolt érzeteket: a legerősebbek között szerepel a hirtelen hangnemváltás, a dinamika hirtelen változása, a hirtelen lehalkuló vagy felhangosodó zene, illetve a fődallam mellett megszólaló disszonáns hangok.

A zene hasonló érzetet kelt, mint a szex

Loui és Harrison fMRI-szkenner segítségével is megfigyelte a frisson jelenségét nagyszámú zenekedvelő önkéntes bevonásával. A kutatók szerint rengeteget számít, hogy agyunkban milyen szintű elvárások alakulnak ki a zeneszámokkal kapcsolatban. Gyermekkorunktól kezdve agyunk szabályokat alkot a zeneszámok felépítését illetően. Ha egy zene túlságosan is követi a konvenciókat, unalmas lesz, és nem figyelünk rá.
Amikor viszont túlságosan szembemegy a konvenciókkal, akkor zajnak értelmezzük vagy érthetetlennek tartjuk. De amikor sikerül a kettő között maradnia és teljesen kiszámíthatatlan módon játszik elvárásainkkal, olyan kellemes érzetet okozhat agyunknak, ami beindíthatja a frisson jelenséget. A zene elsősorban a vegetatív idegrendszert rázza fel, ennek köszönhető a fokozott szívverés, a légzéskihagyás és a bőrpír. Emellett - a frisson előtt és közvetlenül utána - dopamin is termelődik, ehhez hasonlót pedig szex vagy droghasználat közben lehet észlelni. (Ez egyúttal magyarázza azt is, hogy a fizikailag is "megrázó" zenék miért okoznak olyan erős függést.)

Ráadásul ez az érzés nem csökken akkor sem, amikor már betéve ismerjük a számot, sőt a frisson jelensége ilyenkor gyakran még erősödik is. A kutatók szerint ez amiatt van, mert agyunkban a zeneszámhoz már hozzákötöttük a pozitív érzetet és arra kondicionáltuk magunkat, hogy kedveljük - hasonlóan a Pavlov nevéhez fűződő feltételes reflex jelenségéhez.

A zene befolyásolja az agyunkat. De hogyan?

A zene valóságos jutalom az agynak, és úgy hat rá, mint a szex vagy a drogok. Nem csoda, hogy a hangulatunkat is nagy mértékben befolyásolja. Bár tudományos magyarázatokból (vagyis inkább spekulációkból) bőségesen akad, valójában nem tudjuk pontosan, hogy az egyes zenei stílusok hogyan hatnak az agyunkra és a kedélyállapotunkra. Több tanulmány is készült a témában, de csak annyi tűnik biztosnak, hogy a kognitív funkciók, a korábbi zenei tapasztalatok és a pillanatnyi hangulatunk is befolyásolhatják a zene által kiváltott hatást.

Forrás: BBC.com

Értékelje a cikket!

További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+24, +29 °C
Minimum:
+9, +16 °C

Hazánkban szerdán délelőtt sok napsütés várható helyenként fátyol-és, gomolyfelhőkkel.

Egészséget befolyásoló hatások:
közepes, erős

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag