Miért fáj annyira, ha papírral vágjuk meg az ujjunkat?

Négy dolgot is ki kell emelni, amiért a papír okozta vágások annyira kellemetlenek. Nézzük, mit tegyünk a gyorsabb gyógyulás érdekében, és mikor forduljunk orvoshoz egy ilyen apró vágással.

Dr. Hayley Goldbach, a UCLA egészségügyi központjának bőrgyógyász rezidense is egyetért abban, hogy a papír okozta sérülések amilyen aprók, olyan kellemetlenek tudnak lenni. A DailyMail-nek négy okot sorolt fel, hogy miért fáj annyira, ha papírral vágjuk meg az ujjunkat.

Sűrűbb idegvégződések

Egész testünket idegvégződések hálózzák be, de ujjainkon még sűrűbben vannak jelen. Ezek továbbítják agyunk felé, ha megsérülünk, túl hideg vagy túl meleg dologhoz érünk hozzá, vagy esetleg olyan kémiai anyagokkal találkozunk, amelyek csípnek, égetnek, vagy más irritációt váltanak ki.

ujjvágás, seb
A papír okozta vágások nagyon kellemetlenek tudnak lenni. Fotó: Getty images

Külső hatások, lassabb gyógyulás

Kezeinket, ujjainkat egész nap használjuk, ezért a papír okozta vágásokat folyton külső hatások érik. Emiatt hosszabb ideig tarthat a fájdalom és a gyógyulási folyamat is.

A papír abban is különbözik a késtől vagy a borotvától, hogy míg kisebb sérülések esetén utóbbiak nem hagynak hátra szennyeződéseket (vagy legalábbis nem jelentős mennyiséget), a papírból rostszálak maradhatnak a sebben, amelyek gyulladást okozhatnak.

Mindenki tudja, hogy ha megsérül a bőre, és a seb gyógyulni kezd, akkor számolnia kell vele, hogy iszonyatosan viszketni fog. De mi lehet a sebviszketés oka?

Meglepő, hogy fájdalmat okozhat

A szakértő szerint a mentális és érzelmi tényezőkről sem szabad megfeledkeznünk, ami egy papírlap szélével való szerencsétlen találkozás esetében annyit jelent, hogy egyrészt a dolog tényleg nagyon gyorsan történhet, így nem tudunk jól reagálni, másrészt az egész nagyon meglepő és szürreális. A papírt biztonságos tárgynak gondoljuk, nem tartunk tőle – mint, mondjuk, a késektől, amelyekkel gyerekkorunktól óvatosan bánunk –, aztán elég egy rossz mozdulat, és mégis felszisszenünk. A bőrgyógyász szerint a dolog meglepetésereje az, ami miatt fokozottabbnak érezhetjük a fájdalmat.

Mi a teendő, ha megvágtuk magunkat?

A papír okozta vágást először is mossuk le szappanos vízzel, majd ragasszuk le sebtapasszal – nem is annyira a fertőzések miatt, hanem inkább azért, hogy ne irritáljuk folyton a sérült részt. Ezek a sebek általában maguktól elmúlnak, de ha a vágás helye bepirosodik, folyadék szivárog belőle, szennyezettnek vagy fertőzöttnek tűnik, akkor mielőbb mutassuk meg egy orvosnak – tanácsolta a szakértő.

A legfrissebb tartalmainkért kövessen minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +19, +25 °C
Minimum: +4, +11 °C

A reggeli ködfoltok feloszlása után változóan felhős lesz az ég, csapadék nem valószínű. Mérsékelt marad szél, 19, 25 fokos maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Csütörtökön tovább tart a frontmentes idő. A nagy napi hőingás vérnyomás-ingadozást válthat ki, emellett a migrénhajlam fokozódására is készülni kell. A kopásos ízületi bántalmak a hajnali órákban lehetnek a legintenzívebbek. A fokozottan érzékenyek tartós tünetekre számítsanak. Érdemes megnézni a meteogyógyász alábbi napi tanácsait is! A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások: