Meglepő, mire jó a durián héja

Antibakteriális hidrogél kötszerré alakították a durián héját a szingapúri Nanyang Műszaki Egyetem (NTI) tudósai, akik a gyümölcshulladék kezelésére kerestek megoldást.

A közelmúltban német kutatók megfejtették, mi adja a durián jellegzetes, romlott húsra emlékeztető szagát .

"Szingapúrban évente mintegy 12 millió darab duriánt fogyasztunk el. A húsát esszük meg, ám semmit nem tudunk tenni a héjával és a magjaival, ez pedig környezetszennyezéshez vezet" - magyarázta William Chen professzor, az NTI élelmiszer-tudományi és -technológiai programja vezetője. A növény héja a durián több mint felét alkotja. Ezt általában kidobják és elégetik.

A durián, a világ legbüdösebb gyümölcse, héja általában hulladékként végzi
A durián, a világ legbüdösebb gyümölcse, héja általában hulladékként végzi. Fotó: Getty Images

Chen szerint a technológiailag felhasználható élelmiszer-hulladékok, mint például a szójabab vagy gabonafélék is, a módszernek köszönhetően csökkenteni tudják az országban az élelmiszerhulladék mennyiségét. Az NTI kutatói cellulózport vontak ki a durián héjából, miután azt felaprították és liofilizálták, azaz fagyasztásos szárítással tartósították. Ezután összekeverték glicerollal. Az így kapott keverék lágy hidrogéllé válik, amelyet sebkezelésre használt kötszercsíkokká vágnak.

A hagyományos sebkötözőkkel szemben a hidrogél kötöző képes arra, hogy a seb területét hűsítse és nedvesen tartsa , ami segíthet felgyorsítani a gyógyulás folyamatát. A kutatók szerint továbbá jóval költséghatékonyabb az élelmiszerhulladék és az élesztő alkalmazása antibakteriális kötözők készítésére, mint a hagyományos kötözőanyagok előállítása, amelyek mikrobaellenes tulajdonságai egy jóval drágább fémből, ezüstből vagy rézionokból származnak.

)
Elhízás szövődmények (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Kettős front
Maximum: +1, +11 °C
Minimum: -4, +5 °C

Erősen felhős, borult lesz az ég, sokfelé lehet eső, zápor. Megélénkül, megerősödik a délies szél, 2, 11 fokos maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Pénteken erős kettősfronti hatás érvényesül. A szívbetegek állapota romolhat, emellett keringési panaszok és vérnyomás-ingadozás is jelentkezhet. Alacsony hő- és komfortérzettel kell számolni, a tompuló reflexek miatt a balesetveszély is fokozódik. Érdemes megnézni a meteogyógyász® mai videóját! A légszennyezettség közepes, kissé csökken. A légnyomás süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások: