Meglepő dolgot találtak egy gleccser alatt

A Föld legmélyebb kontinentális árkát találták meg a kelet-antarktiszi Denman-gleccser alatt. A jéggel teli kanyon 3,5 kilométerrel hatol a tengerszint alá. Ennél már csak az óceáni árkok mélyebbek.

A felfedezést a "fehér kontinensről" készült új térkép mutatja be, amely példátlan részletességgel tárja fel a jégtakaró alatti talaj alakját - olvasható a BBC hírportálján . A BedMachine Antarctica lényegében a kontinens légi eszközök felvételei alapján készült térképeinek hézagait tölti ki.

gleccser, kanyon, árok, óceáni árok, szárazföldi árok, kontinentális árok, Denman-gleccser
A jéggel teli kanyon 3,5 kilométerrel hatol a tengerszint alá. Képünk illusztráció, forrása: iStock

Meglepő felfedezés

A kutatók évtizedeken át járták az Antarktiszt radarjaikkal, hogy a mikrohullámú jelek segítségével a jég alá pillanthassanak, és kitapogathassák a mélyben fekvő kőzetek formáját. Azonban továbbra is hatalmas területek vannak, amelyekről nincs adat, vagy csak nagyon kevés. Erre talált megoldást Mathieu Morlighem, az Irvine-i Kalifornai Egyetem kutatója.

Ijesztő dolog derült ki a gleccserekről - részletek itt!

Úgy tüntette el ezeket a fehér foltokat, hogy a tömegmegmaradás törvényét használta. Ha ugyanis tudjuk, mennyi jég jut be egy szűk völgybe és milyen gyorsan folyik, akkor a jég mennyisége kiszámolható. Ebből pedig képet nyerhetünk arról, hogy milyen mély és mennyire egyenetlen a völgy talaja.

A 20 kilométer széles Denman-gleccser esetében a számítások azt mutatták, hogy a jég több mint 3500 méterrel a tengerszint alá nyúlik. Az óceáni árkok mélyebbek, ám ez a legmélyebb szárazföldi kanyon. Vannak ugyan magasabb falú kanyonok, például a "kínai Grand Canyon", de ezek alja a tengerszint felett van.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Melegfront
Maximum: +5 °C
Minimum: +1 °C

Tovább szakadozik, majd csökken a felhőzet, de az északkeleti, keleti harmadban borult maradhat az ég. A tartós csapadék mindenütt megszűnik, ugyanakkor az éjszaka első felében főként az Észak-Dunántúlon, a hajnali óráktól pedig az északkeleti harmadban fordulhat elő záporos csapadék - egyre inkább hózápor. Az északnyugati szél nagy területen lesz erős, elsősorban a Bakonyban és a Kisalföldön viharos lökések is várhatók. A Zemplén térségében hordhatja is a havat a szél. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet jellemzően -4 és +1 fok között alakul, de a szélvédett, gyengén felhős, havas északkeleti tájakon ennél több fokkal hidegebb is lehet. A mostani változékony időjárás egy melegfront következménye.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra