Meglepő dolgot találtak egy gleccser alatt

A Föld legmélyebb kontinentális árkát találták meg a kelet-antarktiszi Denman-gleccser alatt. A jéggel teli kanyon 3,5 kilométerrel hatol a tengerszint alá. Ennél már csak az óceáni árkok mélyebbek.

A felfedezést a "fehér kontinensről" készült új térkép mutatja be, amely példátlan részletességgel tárja fel a jégtakaró alatti talaj alakját - olvasható a BBC hírportálján. A BedMachine Antarctica lényegében a kontinens légi eszközök felvételei alapján készült térképeinek hézagait tölti ki.

gleccser, kanyon, árok, óceáni árok, szárazföldi árok, kontinentális árok, Denman-gleccser
A jéggel teli kanyon 3,5 kilométerrel hatol a tengerszint alá. Képünk illusztráció, forrása: iStock

Meglepő felfedezés

A kutatók évtizedeken át járták az Antarktiszt radarjaikkal, hogy a mikrohullámú jelek segítségével a jég alá pillanthassanak, és kitapogathassák a mélyben fekvő kőzetek formáját. Azonban továbbra is hatalmas területek vannak, amelyekről nincs adat, vagy csak nagyon kevés. Erre talált megoldást Mathieu Morlighem, az Irvine-i Kalifornai Egyetem kutatója.

Ijesztő dolog derült ki a gleccserekről - részletek itt!

Úgy tüntette el ezeket a fehér foltokat, hogy a tömegmegmaradás törvényét használta. Ha ugyanis tudjuk, mennyi jég jut be egy szűk völgybe és milyen gyorsan folyik, akkor a jég mennyisége kiszámolható. Ebből pedig képet nyerhetünk arról, hogy milyen mély és mennyire egyenetlen a völgy talaja.

A 20 kilométer széles Denman-gleccser esetében a számítások azt mutatták, hogy a jég több mint 3500 méterrel a tengerszint alá nyúlik. Az óceáni árkok mélyebbek, ám ez a legmélyebb szárazföldi kanyon. Vannak ugyan magasabb falú kanyonok, például a "kínai Grand Canyon", de ezek alja a tengerszint felett van.

)
Sebkezelési rutin (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +15, +22 °C
Minimum: +10, +15 °C

Hazánkban szombaton délelőtt többnyire erősen felhős, borult lesz az ég, északon lehet szakadozottabb a felhőzet. Elszórtan, főleg délen számíthatunk esőre, záporra. Délután továbbra is sok lesz felettünk a felhő. Délen többfelé lehet eső, zápor, máshol nagy csapadék nem valószínű. A szél napközben élénk északnyugati lesz. Hajnalban 10, 15 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 15, 22 fok között alakul. Késő este 10, 15 fok lesz. Szombaton hidegfronti hatás várható, nagy terhelés éri a szervezetet. Erős görcsös panaszok léphetnek fel, többek között görcsös fejfájás, izom- és hasi görcsök is jelentkezhetnek. Romolhat a szívbetegek állapota, az arra hajlamosak keringési és vérnyomáspanaszokat tapasztalhatnak. Csökken a hőérzet, romlik a komfortérzet. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Eső