Meggylével az álmatlanság ellen

Ha napi rendszerességgel iszunk meggylevet, az segít elűzni az álmatlanságot, állítja egy új tanulmány a Journal of Medicinal Food folyóirat hasábjain.

A Pennsylvaniai Egyetem, a Rochesteri Egyetem, és a veterán katonákkal foglalkozó Canandaigua Központ kutatói egy olyan kísérletet végeztek, amely során 15 idősebb ember alvási szokásait figyelték meg.

A résztvevőkkel két hétig minden reggel és este egy-egy pohár meggylevet itattak meg, majd két hétig ugyanilyen rendszerességgel olyan gyümölcslevet itattak velük, ami nem tartalmazott meggyet. A kísérlet végén a résztvevők arról számoltak be, hogy amikor a meggylevet fogyasztották, jobban aludtak, és átlagosan 17 perccel kevesebbet forgolódtak az ágyban elalvás előtt, mint amikor a másik gyümölcsitalt kapták.

A Nemzeti Egészségügyi Intézet (NIH) adatai szerint 40 millió amerikai szenved folyamatosan elalvási problémáktól, és további 20 milliónál fordult már elő alkalmanként ilyen. Mivel ez kihat az ember egészségére és mindennapjaira, sokan keresik rá a megoldást. Az Egyesült Államokban éves szinten 84 millió dollárt költenek különböző alvást segítő készítményekre, gyógyszerekre.

A kutatók szerint a meggy jótékony hatása a gyümölcs melatonin-tartalmának köszönhető. Ez egy természetes antioxidáns, ami a szervezet alvás-ébrenlét ciklusát szabályozza. Kis mennyiségben a szervezet állítja elő, és ez okozza, hogy éjszaka álmosak vagyunk, nappal pedig éberek.

Dr. Russel J. Reiter, a Texasi Egészségtudományi Centrum kutatója arról számolt be, hogy az alvásproblémákra általában melatonin tartalmú tablettát ajánlanak, pedig például a meggy, ami frissen, szárítva, vagy fagyasztva egész évben beszerezhető, természetes úton indítja be a szervezet melatonin-termelését. "Ha rendszeresen fogyasztjuk e savanykás gyümölcsöt, az szabályozza a szervezet természetes alvási ciklusát, és könnyebben fogunk elaludni" – mondta el Reiter. "Ráadásul a meggy számos más antioxidánst is tartalmaz, amiből szervezetünk profitálhat."

A melatonin egy értékes antioxidáns, ami gyulladáscsökkentő hatású, és megköti a szabadgyököket. A melatoninon kívül a meggyben antocianin is található, ami a gyümölcs élénkpiros színét adja, ugyanakkor antioxidáns tulajdonságokkal is bír. Gyulladáscsökkentő hatású, segít, ha az embert izomláz kínozza, valamint a szív- és érrendszeri megbetegedések megelőzésében is szerepet játszik.

A "Meggy Marketingintézetet" egyesült államokbeli meggytermesztők alapították. Céljuk, hogy minél többen megismerjék a meggy jótékony hatásait, promóciókon, termékújdonságokon, tudományos kutatásokon keresztül.

Forrás: Medipress hírszolgálat

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +22, +27 °C
Minimum: +10, +15 °C

Délelőtt a napsütés mellett változóan felhős lesz az ég, csapadék nem valószínű. Délután a napos időszakokat időnként gomolyfelhők zavarják, de ezekből csapadék nem alakul ki. A szél napközben eros északnyugati lesz. Hajnalban 10, 15 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 22, 27 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások:

Viharos idő