Magyar kutatás segíthet előre jelezni a váratlan eseményeket

Magyar kutatók új matematikai módszert dolgoztak ki, amely segíthet előre jelezni váratlan eseményeket az adatsorok újszerű elemzésével. A kutatók eredményeikről a Scientific Reports című tudományos lapban számoltak be január 7-én.

A módszerrel akár hatékonyabban előre jelezhető lehet egy újabb gazdasági világválság vagy éppen egy közelgő szívroham is. Az innováció számos tudományos, üzleti vagy egészségügyi területen jelenthet új lehetőségeket - tájékoztatott a Wigner Fizikai Kutatóközpont.

A vérkeringés összeomlására figyelmeztető algoritmust fejlesztettek a Zürichi Műszaki Egyetem (ETH) és a Berni Egyetemi Kórház kutatói.

Az "Unikornisvadász", azaz anomáliadetekciós algoritmusokkal kapcsolatos tanulmány szerzői Benkő Zsigmond biofizikus, Bábel Tamás orvos és Somogyvári Zoltán, a Wigner Fizikai Kutatóközpont tudományos főmunkatársa. A tanulmány a Wigner Fizikai Kutatóközpont Komputációs Tudományok osztályán folyó munka eredménye - itt egyebek mellett olyan új számítógépes módszereket fejlesztenek, amelyek segítenek az információtengerben, a "big data" állományban megtalálni a rendkívüli és váratlan helyzetekre előre utaló adatokat.

A magyar kutatók módszerével akár egy közelgő szívroham is előre jelezhető.
A magyar kutatók módszerével akár egy közelgő szívroham is előre jelezhető. Fotó: Getty Images

Sokszor megtörténik a váratlan

A kutatók szerint mindennapi életünk általában kiszámíthatóan telik, azonban sokszor megtörténik a váratlan: kihagyalvásközben a szívverésünk, hó esik áprilisban, vagy beszakad a tőzsde, összeomlik a pénzpiac. "Ha minden váratlan fordulat nem is, de vannak olyan rendkívüli események, melyek a hétköznapi életünket leíró adatsorokon is nyomot hagynak" - írják.

Ezeket, mint arra a közleményben rámutattak, sokszor egyszerű felismerni, egy tőzsdei összeomlás például "szabad szemmel" is észrevehető árfolyam-ingadozással jár, máskor azonban sokkal rejtettebbek, az EKG apró eltérései csak a szakembernek tűnnek fel. Az ilyen, nem nyilvánvaló változások megtalálására anomáliadetekciós algoritmusokat használnak a nagy adatsorok elemzői. Egy ilyen algoritmust fejlesztettek ki a magyar kutatók, amely segíthet megjósolni, hogy mit hoz a jövő az élet és az üzleti világ számos területén.

A közlemény szerint a váratlan események sokszor nemcsak váratlanok, hanem ismeretlenek is, ezért felismerésük az automatikus módszerek számára komoly kihívást jelent. Az új, rendkívüli események felismerésére alkalmas módszerrel azonban felfedezhetőek lesznek ezek az "unikornisok": az olyan váratlan, hosszan mért idősorokon megjelenő események, melyeknek előre nem ismerjük a jellegzetességeit.

Az orvosoknak is segíthet

A tanulmányban ismertetett módszer egyébként először olyan számítógépes teszteken "mutatta képességeit", melyek során a kutatók generálták és helyezték el az anomáliákat. Itt olyan egyedi eseményeket fedeztek fel vele, melyek az emberi szem számára sokszor láthatatlanok, és olyanokat is, amelyekkel más hasonló anomáliadetekciós algoritmusok nem boldogulnak.

Az új "unikornis" algoritmus azonban többre is képes. Amikor valódi mért adatsorokon alkalmazták, ahol már egy-egy rendkívüli esemény ismert volt, megtalálta például egy, a szív működését figyelő EEG-adatsoron az alvás során bekövetkező rövid légzésmegakadás (apnoé) jeleit, ami segíthet az orvosoknak megfelelő kezelést választani. Ugyanígy baljós jelzést vett észre a 2008-as nagy összeomlás előtt a banki tranzakciók korábbi adatait vizsgálva az egyik fontos kamatmutatóban, a LIBOR indexen - olvasható a közleményben.

)
Tiszta levegő (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +30, +36 °C
Minimum: +14, +20 °C

A többórás napsütést időnként gomolyfelhők zavarják, legfelejebb délen lehet elvétve egy-egy zivatar. Mérsékelt szél mellett 31, 36 fokos maximumhőmérsékletekere számíthatunk. Vasárnap sem érkezik front, fokozódik a kánikula. A migrén mellett a keringési panaszok is gyakoriak lehetnek, egyre többen tapasztalhatnak alvászavarokat is. A tűző napon fennáll a napszúrás és a hőguta kockázata. A déli órákat javasolt árnyékos, hűvös heéyen tölteni. Az érzett hőmérséklet még a mért értkeknél is magasabb lesz. A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)