Levendulaolajjal a gombás fertőzések ellen

A portugál Coimbrai Egyetem kutatói szerint a levendulaolaj képes felvenni a harcot a hagyományos gombaölő szereknek ellenálló fertőzésekkel. A tanulmány alapján a levendulaolaj hatékonynak bizonyult a leggyakoribb bőr- és körömfertőzésekkel szemben.

A gombák egy adott csoportja, a dermatofitonok felelősek a bőr, a haj és a köröm elfertőződéséért, mivel tápanyagként felhasználják a szövetekben található keratinokat. Ennek következtében alakulhat ki a fejbőr és a köröm fertőzése, sőt sömör (szakszóval dermatofitózis) is megjelenhet a szervezetben. A candida gomba az egészséges szervezetben is előfordul anélkül, hogy bármiféle problémát okozna, de bizonyos esetekben kialakulhat a mukokután candidosis, más néven a szájpenész.

Jelenleg viszonylag kevés gombaölő hatású gyógyszer létezik, és azoknak is számos nemkívánatos mellékhatásai vannak. Professzor Lígia Salgueiro és Professzor Eugénia Pinto, a tanulmány vezető kutatóinak magyarázata szerint azért van sürgősen szükség új gombaölő szerekre, mert az utóbbi időben a gombás fertőzések egyre elterjedtebbek lettek a legyengült immunrendszerű emberek körében, emellett sok gombafajban kialakult a gombaölő szerekkel szemben az ellenállóképesség.

A kutatás során a levendulaolajról megállapították, hogy képes olcsó és hatékony alternatívát nyújtani a gomba elleni küzdelemben, és a mellékhatásai is minimálisak. A levendulaeszenciát már korábban is széles körben alkalmazták, többnyire az élelmiszer-, a parfüm- és kozmetikai iparban. A levendulaolajnak többek között nyugtató és görcsoldó hatása is van, ezenkívül hatékony antioxidáns.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +25, +30 °C
Minimum: +11, +16 °C

Délelőtt a napsütés mellett fátyol- és gomolyfelhk is lesznek az égen, de ezekből csapadék nem alakul ki. Délután a hosszabb-rövidebb napos időszakok mellett időnként megnövekszik a felhőzet, elvétve egy-egy zápor kialakulása sem zárható ki. A szél napközben mérsékelt nyugati lesz. Hajnalban 11, 16 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 25, 30 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció