Lebénult betegeken segíthet egy új eljárás

Idegstimulációs eszköz segít a bénult betegeknek járni, kerékpározni és úszni.

Három páciens, akik alsóteste teljesen lebénult baleset következtében, újra tud járni, kerékpározni és úszni is egy újfajta idegstimulációs készülék segítségével, amelyet egy érintőképernyős tablettel lehet irányítani - derült ki egy friss kutatásból. A kutatásban résztvevő 29, 32 és 41 éves férfiak mindhárman motorbalesetben bénultak le, egy speciális eljárásnak köszönhetően azonban mozgásfunkciójuk egy részét visszanyerhették.

Mikor kezdődik a gerinc kopása? A gerinckopás nem csak az időseket érinti, a panaszok egyre fiatalabb korban jelentkeznek. Mely tényezők gyorsítják fel a kopásos folyamatokat, és hogyan enyhíthetőek a tünetek?

Rengeteg lebénult embernek adhat reményt

A pácienseknek a háti gerince sérült - a nyaki gerinc és az ágyéki gerinc közötti szakaszon - néhány évvel a kezelés előtt. Első lépéseiket már egy órával azután meg tudták tenni, hogy az idegsebészek beültették a mesterséges intelligencia által távvezérelt idegstimuláló készülék prototípusát. A következő hat hónap során a betegek már járni, sőt kerékpározni és úszni is tudtak.

A kutatást, amelyről a Nature Medicine című folyóiratban jelent meg tanulmány, a Lausanne-i Műegyetem tudósai, Grégoire Courtine és Jocelyne Bloch vezették. A két kutató egy hollandiai székhelyű technológiai vállalat, az Onward Medical megalapításában is közreműködött, amely azon dolgozik, hogy az eszköz kereskedelmi forgalomba kerülhessen. Mint Courtine elmondta, arra számítanak, hogy körülbelül egy éven belül 70-100 beteg bevonásával elindulhat az eszköz szélesebb körű tesztelése, elsősorban az Egyesült Államokban.

Rengeteg lebénult emberen segíthet az új eljárás. Fotó: Getty Images
Rengeteg lebénult emberen segíthet az új eljárás. Fotó: Getty Images

A gerincvelő sérülését gyógyítani nem tudják, de számos kutatás foglalkozik azzal, hogy a technológia segítségével visszaadja a lebénult betegek mozgásképességét. Ha a kutatás korai eredményeit nagyobb létszámú kísérletben is sikerül megerősíteni, a gerincvelő-sérülés miatt mozgásképtelenné vált emberek egy napon talán képesek lesznek egy okostelefon vagy okosóra segítségével kiválasztani egy tevékenységet, például a sétálást vagy az ülést, majd üzenetet küldhetnek a beültetett eszköznek, amely stimulálja az idegeiket és az izmaikat, hogy a megfelelő mozdulatokat végrehajtsák - mondták a kutatók.

Normális esetben a mozgás indításához az agy üzenetet küld a gerincvelőnek, hogy stimulálja az idegsejtek egy csoportját, amelyek aktiválják a szükséges izmokat. "Ez olyasmi, amire nem is gondolunk. Automatikusan történik" - mondta Bloch. A gerincvelő-sérülés után azonban az agyból érkező üzenetek nem jutnak el az idegekhez.

Más kutatók úgy próbáltak meg segíteni a lebénult betegeknek, hogy a gerinc hátsó részén keresztül stimulálták az idegeket, széles elektromos mezőket használva, amelyeket az eredetileg krónikusfájdalomkezelésére tervezett beültethető eszközök bocsátanak ki - mondta Courtine. A kutatócsoport úgy tervezte újra az eszközt, hogy az elektromos jelek oldalról jussanak be a gerincbe, ahelyett, hogy hátulról érkeznének. Ez a megközelítés lehetővé teszi a gerincvelő specifikus régióinak megcélzását és aktiválását.

A kutatók mesterségesintelligencia-algoritmusokat dolgoztak ki, amelyek az eszköz elektródáit utasítják, hogy jeleket bocsássanak ki az egyes idegek stimulálásához, amelyek az agyműködést irányítják a különböző tevékenységekhez, például ahhoz, hogy a beteg felálljon, leüljön vagy sétáljon. A szoftver Courtine magyarázata szerint az egyes páciensek anatómiájához igazodik. Miután beültették, a betegek szinte azonnal meg tudták tenni az első lépéseket - mondta Bloch. De mivel az izmaik gyengék voltak, szükségük volt segítségre a teherviseléshez, és meg kellett tanulniuk, hogyan kell együttműködniük a technológiával.

)
Könnyedén az allergia tüneteivel szemben (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +34, +39 °C
Minimum: +17, +25 °C

A napsütés mellett gomolyfelhők is megjelennek, ezekből egy-egy helyi zivatar is kialakulhat. Estétől a Dunántúlon nő meg a zivatarhajlam. Megélénkülő délies szél mellett 34, 39 fokos maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Pénteken front nem érkezik. A nagy melegben az álmatlanság, a tompaság hátráltathatja mindennapi tevékenységében, egyre gyakoribb és egyre erősebb lehet a fejfájás és a migrén is. Főleg a szívbetegek és a vérnyomás-panaszokkal élőket viseli meg folyamatos meleg, amennyiben ebbe a csoportba tartozik, akkor egész nap kerülje a megterhelő tevékenységeket! A növekvő fülledtség hatására légzési nehézségek is jelentkezhetnek, a zivatarok területén pedig romolhat az asztmások állapota. A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)