Kutyatejjel kezelhető a bőrrák

Egy közönséges kerti növény, a kutyatejből készült oldat hozzájárul a nem festéksejtes bőrdaganatok kezeléséhez - olvasható a British Journal of Dermatology oldalain.

Az ausztrál Queensland Orvoskutató Intézet munkatársai 36 nem festéksejtes bőrdaganatos betegen tesztelték a kutyatejből előállított készítmény hatását. A daganatok között bazálsejtes rák (első leírója a magyar Krompecher Ödön volt), valamint laphámrák szerepel - ezek az elváltozások teszik ki a bőr rosszindulatú daganatainak egyharmadát.

A 36 betegen összesen 48 elváltozást találtak. Mindegyiket három napon keresztül kutyatejből (tudományos nevén Euphorbia peplus) készült kivonattal kezelték. A kutyatejet a népi gyógyászatban évszázadok óta alkalmazzák. Egy hónappal később a 48 daganatból 41 komplett klinikai választ adott, ami azt jelenti, hogy a vizsgálat során nem találtak rákos elváltozást.

Azokban az esetekben, ahol csak részleges volt a klinikai válasz, megismételték a kezelést. 15 hónapos átlagos betegkövetési periódus során az elváltozások kétharmadánál (48-ból 30 esetben) ténylegesen teljesnek bizonyult a gyógyulás. A kutatók a hatást a gyógynövény ingenol mebutát nevű összetevőjével magyarázzák. Az anyag nem csupán a daganatos sejteket pusztítja el, hanem helyileg aktiválja a fehérvérsejteket, melyek meggátolják a betegség kiújulását.

Azonban a szakértők a szert mégsem ajánlják orvosi felügyelet nélküli használatra, ugyanis könnyen jöhet létre bőrirritáció. Ráadásul a bemutatott kísérletben igen alacsony a betegszám, ezért a valódi következtetések levonásához még további vizsgálatok szükségesek.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +17, +22 °C
Minimum: +7, +12 °C

Délelőtt többnyire gyengén felhős, derült lesz az ég, csapadék nem alakul ki. Délután folytatódik a napos, gyengén felhős idő, csapadék nem lesz. A szél napközben élénk északkeleti lesz. Hajnalban 7, 12 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 17, 22 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások:

Légnyomás emelkedés