Koronavírus: mit jelent, ha kimutatják a szennyvízben?

A budapesti szennyvíztisztítókban már igazolták az új típusú koronavírus jelenlétét, a következő hetekben pedig Magyarország minden megyeszékhelyének szennyvíztisztítóját megvizsgálják a kutatók. De vajon miért olyan fontos ez, és mit jelent pontosan, ha megtalálják a kórokozó örökítőanyagát a szennyvízben?

A szennyvizek vizsgálatának köszönhetően akár egy-két hétre előre jelezni lehet az újabb megbetegedési hullámot. A szennyvizekben ugyanis már hetekkel azelőtt megjelenik a koronavírus örökítőanyaga, hogy a betegek száma emelkedni kezdene - nyilatkozta az Origónak Dr. Vargha Márta, a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) vízhigiénés szakértője.

koronavírus, koronavírus hírek, koronavírus Magyarország, koronavírus szennyvíz
Kimutatták a szennyvízben a koronavírus örökítőanyagát.Képünk illusztráció, forrása: Getty Images

Fertőző-e a szennyvíz?

A szakember elmondása szerint az első vizsgálatokat Budapesten végezték, és a fővárosi szennyvízből vett minták elemzése során az NNK munkatársai kimutatták az új típusú koronavírus örökítőanyagát (RNS-ét). Ezt a koronavírus-fertőzöttek - köztük a tünetmentes betegek is - ürítik - ismertette. Hangsúlyozta azonban, hogy a nemzetközi tapasztalatok alapján fertőzőképes koronavírus-részecskék nincsenek jelen a szennyvízben, a szennyvíz tehát nem terjeszti a fertőzést. Az RNS egyszerűen csak ellenállóbb, mint a teljes vírus.

Mire utal a vírus jelenléte?

Hamarosan tesztelik a hazai fejlesztésű lélegeztetőgépet - kattintson a részletekért!

A szennyvízben jelen lévő örökítőanyag mennyisége arányos a közösség átfertőzöttségével. "A szennyvizet úgy is lehet tekinteni, mint egy mintát, amelyet nagyon sok ember ad, ugyanis az adott térségben élő emberek mindegyikének a mintája megtalálható benne" - magyarázta a szakértő. És mivel a szennyvízben megtalálható örökítőanyag mennyisége hamarabb emelkedik, mint ahogyan ténylegesen megjelennének az új megbetegedések, akár hetekkel előre is jelezni lehet a koronavírusos betegek számának várható növekedését. Ez azért fontos, mert így időt nyerhetünk az egészségügy felkészítésére, illetve a szükséges intézkedések elrendelésére.

Az NNK egyébként folyamatosan bővíti a vizsgálati helyszínek számát. A céljuk, hogy egy hónap alatt minden megyeszékhelyen legalább egyszer mintát tudjanak venni. Így országos képet kaphatnak arról, hogy időben és térben hogyan oszlik meg a koronavírus jelenléte a szennyvizekben - fogalmazott a szakértő.

Kell-e félnünk a természetes vizekben?

A szakember kitért arra is, hogy a tisztított szennyvizek egy része a természetes vizekbe, vagyis a folyókban és a tavakba kerül. Ez azonban nem jelenti azt, hogy a nyári fürdőzések során tartanunk kellene attól, hogy megfertőződünk. "A jelenleg rendelkezésre álló tudományos bizonyítékok alapján azt tudjuk mondani, hogy elhanyagolható annak a kockázata, hogy valaki természetes víz közvetítésével találkozzon a koronavírussal" - emelte ki.

A koronavírustól tartva úgy kitakarította a pár a házat, hogy egyikük belehalt a vegyszerek okozta mérgezésbe - a részletekért olvassa el társportálunk, az nlc.hu cikkét!

)
Sebkezelési rutin (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +23, +28 °C
Minimum: +9, +14 °C

Délelőtt a napsütést időnként gomolyfelhők zavarják, csapadék azonban nem lesz. Délután folytatódik a változóan felhős idő, legfeljebb a Dunántúlon fordulhat elő egy-egy kisebb zápor. A szél napközben eros nyugati lesz. Hajnalban 9, 14 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 23, 28 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások: