Jól járhatnak a diétázó nők

A magas vérnyomást megelőző és csökkentő étrend csökkenti a szívelégtelenség kockázatát nőkben, derül ki a bostoni Beth Israel Deaconess Egészségügyi Központ kutatóinak legfrissebb közleményéből.

Emily B. Levitan és munkatársai az Archives of Internal Medicine májusi számában írtak az úgynevezett DASH (The Dietary Approaches to Stop Hypertension) magas vérnyomás elleni diétával kapcsolatos megfigyeléseikről. A szívre gyakorolt jótékony hatás a vérnyomáscsökkentésen túl a rossz-koleszterin (LDL-koleszterin) csökkenésének köszönhető. A diéta lényege a zöldségek, gyümölcsök, alacsony zsírtartalmú tejtermékek és teljes kiőrlésű gabonák előnyben részesítése, aminek köszönhetően nő a kálium, magnézium, kalcium és a rost fogyasztása. A fehérjéket közepesen nagy mennyiségben kell bevinni, az össz- és a telítettzsír-fogyasztást pedig mérsékelni kell.

A kutatók 36019 48-83 éves svéd nőt vontak be vizsgálatukba. 1997-98-ban, mikor az étrenddel kapcsolatos kérdőívet kitöltötték, a résztvevők egyike sem szenvedett szívelégtelenségben. Hét évnyi utánkövetés alatt 443-an kaptak szívelégtelenséget, 415-en közülük kórházba kerültek, 28-an belehaltak a betegségbe. A legmagasabb DASH diéta pontszámot elérő 25 százalék körében 37 százalékkal ritkább volt a szívelégtelenség előfordulása, mint a legalacsonyabb DASH diéta pontszámot produkáló 25 százalék esetében. A felső 10 százaléknál fele olyan arányban fordult elő a szívelégtelenség, mint a legegészségtelenebbül étkezők csoportjában. Korábbi vizsgálatok kimutatták, hogy a diétának köszönhetően nagyjából 5 Hgmm-rel csökken a szisztolés vérnyomásérték, ami becslések szerint 12 százalékkal csökkentheti a szívelégtelenség gyakoriságát. A vérnyomás és koleszterincsökkentés mellett az egyes ételek ösztrogénszerű hatása, valamint az oxigén által okozott sejtkárosodás mérséklődése is szerepet játszhat a szívelégtelenség rizikójának csökkentésében.

Forrás: Medipress hírszolgálat

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +17, +22 °C
Minimum: +7, +12 °C

Délelőtt többnyire gyengén felhős, derült lesz az ég, csapadék nem alakul ki. Délután folytatódik a napos, gyengén felhős idő, csapadék nem lesz. A szél napközben élénk északkeleti lesz. Hajnalban 7, 12 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 17, 22 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások:

Légnyomás emelkedés