Jól működő agy 65 felett? Mutatjuk, mit kellene szedni

Multivitaminok és ásványi anyagok napi fogyasztásával csökkenthető az idősek kognitív képességeinek romlása – állapította meg egy amerikai kutatás.

Több mint 2200, 65 év feletti ember bevonásával vizsgálták, hogyan őrizhető meg időskorban is a normál agyműködés. A tudósok arra a következtetésre jutottak, hogy a táplálékkiegészítők mintegy 60 százalékkal vagy két évvel késleltethetik a kognitív képességégek romlását.

65 felett, KOGNITÍV KÉPESSÉGEK
Egyszerű módszerrel lassíthatjuk a kognitív képességek időskori romlását. Fotó: Getty Images

Sokat segíthet az étrend-kiegészítők napi szedése

Az észak-karolinai Wake Forest Egyetem és a bostoni Bringham and Női Kórház kutatói azt vizsgálták, hogy a kakaókivonatot tartalmazó táplálékkiegészítők, valamint a vitamin- és ásványianyag-készítmények napi fogyasztása javítja-e a memóriát és a többi mentális képességet. A tudósok szavakat tartalmazó listák, számtani feladványok, beszédképesség, valamint emlékezési képesség szerint sorolták be a résztvevők általános kognícióját a hároméves kutatás előtt és után. Azon idősek érték el a legjelentősebb javulást a kísérlet végére, akik a kutatás elején a legfeledékenyebbek voltak.

A kakaókivonat flavonoidokban gazdag, és korábbi kutatások arra engedtek következtetni, hogy javíthatja az agyműködést. A legutóbbi kísérlet eredményei szerint azonban a kakaót tartalmazó táplálékkiegészítők nem változtatják meg az emberek kognitív teljesítményét. A napi multivitamin- és ásványianyag-készítmények viszont a jelek szerint javítottak a kognitív eredményeken – elsősorban az szív- és érrendszeri megbetegedésben szenvedőknél, amely a demencia egyik ismert rizikófaktora.

Az életkor előrehaladtával egyre jobban emelkedik a demencia fellépésének kockázata. A tünetegyüttes mind a beteg, mind a környezetében élők mindennapjaira rendkívül negatív kihatással lehet. Mutatjuk, milyen jelek esetén gyanakodhatunk demenciára.

„Először mutattunk be bizonyítékot arról, hogy a biztonságos, könnyen elérhető és olcsó multivitaminokat és ásványi étrend-kiegészítőket naponta fogyasztó idős férfiaknál és nőknél az agyi képességek javulása tapasztalható a hosszú távú, véletlenszerű ellenőrzéssel elvégzett kutatás alapján” – írták a kutatók az Alzheimer Társaság lapjában. Az Alzheimer-kór és a demencia kutatói kedvezőnek ítélik meg az eredményeket. Ugyanakkor figyelmeztetnek, hogy szélesebb körű kutatásokra van szükség, mielőtt a mindennapi multivitaminszedést javasolnák idős embereknek a kognitív képességek hanyatlása ellen. Táplálékkiegészítőkkel végzett korábbi kutatások ugyanis nem mutatták ki ezek jótékony hatását a demenciára.

Egyelőre nincs gyógyszer a demenciára

A világ öregedő népessége miatt a demencia az egyik vezető globális közegészségügyi kihívássá vált, egyelőre azonban nincs olyan gyógyszer, amellyel kezelni lehetne. Az Egyesült Királyságban mintegy 850 ezer ember szenved demenciában, többségük Alzheimer-kórban vagy érelmeszesedés okozta kognitív hanyatlásban. A cukorbetegségben, magas vérnyomásban, magas koleszterinszinttől, valamint depresszióban szenvedő időseknél magasabb a betegség kockázata.

A legfrissebb tartalmainkért kövessen minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +4, +10 °C
Minimum: -3, +5 °C

A rövid napos időszakok mellett többször megnövekszik a felhőzet, szórványosan várható eső, zápor, hózápor, futó havas eső. Erős, helyenként viharos lesz az északnyugatira forduló szél, 4, 10 fokig melegszik a levegő. Csütörtökön gyenge hidegfronti hatás érvényesül. Fokozódhatnak a görcsös panaszok, például az izom- és hasi görcsök és a görcsös fejfájás is, emellett növekszik a migrénhajlam. A szél miatt sokan ingerlékenynek, nyugtalannak érezhetik magukat, az alávásproblémák pedig várhatóan még napokig nem mérséklődnek. További fontos részletek a meteogyógyász® mai videójában! A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások: