Jobban érzékeljük a hideg nedveset

Ki gondolná, hogy a szőrös bőr érzékenyebb a nedvességingerekre, mint a sima? És hogy a nedvességet valójában nem is érzi a kezünk?

Bár nem tűnik nagyon bonyolult vagy remek dolognak, de az, hogy nedvességet érzünk a kezeinkkel, egy kisebbfajta biológiai szenzáció, ugyanis bőrünkben nincsenek olyan receptorok, amelyek a nedvességet érzékelnék.

A nedvességérzékelés több különféle érzékelésből tevődik össze: egyfelől a hidegéből, másfelől az olyan tapintóérzékelésekből, mint a nyomás vagy a textúra.

Arcunkat ránctalaníthatjuk, de a kezünk árulkodik a korunkról. Ha szeretné kezeit megfiatalítani, olvasson tovább! A nedvesség érzékelése életünk több területén játszik szerepet: akár nedvességet, akár izzadtságot, akár egy vizes törölközőt fogunk meg, olyan érzeteket kapunk vissza onnan, ami azt jelzi nekünk, hogy kezünk valami nedveshez ért hozzá. A fentiek ismeretében ez az inger inkább egy "érzéki illúzió", amelyet agyunk előző tapasztalataink segítségével teremt meg.

A kutatók három dolgot állítanak:

1. az alacsony hőmérséklet és bizonyos tapintási ingerek keveredéséből születik meg a nedvesség érzése,

2. a folyamatban nagy szerepet játszanak az úgynevezett A-idegrostok (az olyan érzőidegek, amelyek a tapintási és hőmérséklettel kapcsolatos információkat szállítják a bőrtől az agyig),

3. a nedvesség érzékelésekor csökkent idegi aktivitás tapasztalható.

Ezek alapján azt a hipotézist állították fel, hogy mivel a szőrösebb bőrfelület érzékenyebb a hőingerekre, ezért a nedvességre is sokkal érzékenyebbnek kellene lennie, mint a simább bőrnek.

Kezünk nem is érzi a nedvességet

Davide Filingeri és társai 13 fiatal egyetemi diákon kísérleteztek meleg, szobahőmérsékletű és hideg nedvességérzetekkel méghozzá szőrösebb alkaron és ujjbegyeken. Ezek mellett a nedvességtesztet egy idegi blokkolóval illetve anélkül is elvégezték: egy felfújható vérnyomásmérő elszorítójáról van szó, amellyel akkora nyomást alkalmaztak, hogy el tudták tompítani az A-idegek érzékenységét.

A kutatások azt mutatták, hogy a nedvességérzékelés erősödött a hőmérséklet csökkenésével, ami azt jelenti, hogy a tesztalanyok jobban tudtak hideg nedveset érzékelni, mint szobahőmérsékletűt vagy meleget. A 13 fiú kevésbé volt érzékeny az ilyen ingerekre, amikor az A-idegek aktivitását blokkolták, a szőrösebb bőr pedig érzékenyebb volt a nedvességingerekre, mint a sima. Mindez segíthet jobban megérteni azt, hogy agyunk hogyan érzékeli a nedveset és hogyan dolgozza fel az ingereket.

)
Könnyedén az allergia tüneteivel szemben (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +32, +37 °C
Minimum: +14, +22 °C

Sok napsütésre készülhetünk, néhol kialakulhat zápor, zivatar. Élénk északias szél mellett 32, 37 fokos maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Hétfőn erős kánikula várható, front nem érkezik. Többeknél felléphetnek alvásproblémák, napközben pedig gyakori lehet a fáradékonyság és a dekoncentráltság. A tűző nap kerülendő, fennáll a napszúrás és a hőguta kockázata. Egyre többeknél emésztési problémák jelentkezhetnek, a puffadás lehet a leggyakoribb. A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)