Itthon is van orvosi marihuána

Első alkalommal hagyta jóvá az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet egy marihuánaalapú készítmény gyógyszerigénylését Magyarországon. Egyelőre azonban kevés orvos áll a több országban is bizonyított gyógyszer mögé.

A 2016-ban indult és jelenleg bejegyzés alatt álló Magyar Orvosi Kannabisz Egyesület (MOKE) azt tűzte ki céljául, hogy elősegítse a kannabisznövénnyel és hatóanyagaival végzett hivatalos orvosi és gyógyászati alkalmazások terjesztését. Hosszabb távú céljuk a teljes egészségügyi legalizáció, de egyelőre csak azokat a kannabisz-hatóanyagú gyógyszereket szeretnék bevezetni a magyar egészségügybe, amelyeket Európa számos országában már évek óta sikerrel alkalmaznak. Az egyik ilyen már hazánkban is kezdi megvetni a lábát, igaz, komoly ellenszélben - írja a 444.hu .

A közelmúltban jóváhagyta az ausztrál kormány a marihuána orvosi célú forgalmazását. A törvény értelmében orvosi rendelvényre a jövőben bárki szabadon vásárolhat helyben termesztett marihuánát. Erről bővebben az alábbi cikkünkben írtunk!

Számos betegség tüneteit enyhíti

A kannabisz hatóanyagú gyógyszert már több mint tíz európai országban írják fel orvosok, az elmúlt évekből több ezer betegtapasztalat áll az orvosok rendelkezésére. Elsősorban a szklerózis multiplexszel összefüggő görcsökre és fájdalomra írják fel, de tapasztalatok alapján alkalmas a perifériás neuropátiás fájdalom, a kezelhetetlen daganatos fájdalom és a reumás ízületi gyulladás enyhítésére is.

A marihuána orvosi célú felhasználásának kérdése megosztja a társadalmat
A marihuána orvosi célú felhasználásának kérdése megosztja a társadalmat

Nagy sikerként értékeli a MOKE elnöke, Szelestei Miklós, hogy a közelmúltban megtörtént itthon az első olyan hivatalos gyógyszerigénylés a készítményre, amelyet már az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet is jóváhagyott. Ezen kívül még egy alkalommal írta fel hazai orvos a készítményt, amelynek jóváhagyása jelenleg is folyamatban van. Az egyesület elnöke szerint jelenleg a legnagyobb kihívás, hogy olyan orvosokat találjanak, akik hajlandóak felírni a gyógyszert, mivel eddig csupán egyvalaki jelezte, hogy hajlandó máskor is ajánlani.

A gyógyszerrel való visszaélés ellen szól, hogy fogyasztása nem jár együtt olyan erős pszichoaktív hatásokkal, mint a kábítószerként fogyasztott marihuána. Mert bár kenderkivonatból állítják elő, de 1:1 arányban tartalmaz THC-t és CBD-t, a két hatóanyag pedig gyakorlatilag kioltja egymás pszichoaktív hatását. A CBD a kender olyan hatóanyaga, amelynek nincs tudatmódosító hatása, de görcsoldó és antipszichotikus hatással rendelkezik, ami miatt epilepsziás, valamint skizofréniás betegek kezelésére is alkalmas. Kábító hatást nem okoz a szer, mellékhatásként enyhe szédülés jelentkezhet csupán. A THC pedig fájdalomcsillapító, görcsoldó, gyulladáscsökkentő és antidepresszáns hatású, és a kutatások szerint képes a szklerózis multiplexes betegek mozgásbeli problémáit javítani .

A jóváhagyást követően az egyesület támogatást igényelt az OEP-nél - amely jelenleg Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelőként működik -, a szájspray formájában adagolható szer ugyanis nagyon drága. Havi adagja 500-800 euró (nagyjából 155-250 ezer forint) között mozog.

)
Hogyan működik a bolhanyakörv?

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Melegfront
Maximum: +10, +20 °C
Minimum: -2, +6 °C

Erősen felhős lesz az ég, a nap második felétől egyre többfelé lehet eső, zápor. Erős délnyugati szél mellett 10, 20 fokig melegszik a levegő. Csütörtökön melegfronti hatás érvényesül. Az érzékenyek körében puffadás és egyéb emésztési panaszok jelentkezhetnek, emellett keringési problémák léphetnek fel. Az arra hajlamosak akár intenzív migrént is tapasztalhatnak. Gyakori lehet a fáradékonyság és a dekoncentráltság. További fontos részletek a meteogyógyász® mai videójában! A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások: