Így gyilkol a telihold

Kutatások szerint a telihold megnöveli a halálos motorkerékpár-balesetek számát. A jelenséget az Egyesült Államokban, az Egyesült Királyságban, Kanadában és Ausztráliában is megfigyelték.

A British Medical Journal karácsonyi számában megjelent tanulmány szerzői remélik, hogy tanulmányuk óvatosságra készteti majd a motorosokat, akik különösen elővigyázatosan vezetnek majd telihold idején, és megtanulják tisztelni a látszólag jelentéktelen zavaró tényezőket is - írja az index.hu.

Az Egyesült Államokban évente ötezren halnak meg motorbalesetekben: minden hetedik halálos baleset motorral történik, ami körülbelül 6-12 milliárd dollár kárt okoz minden évben. A balesetek fő oka a pillanatnyi figyelemzavar . Telihold csak évente 12 alkalommal van. Az égitest ilyenkor óriásinak és fényesnek tűnik az égbolton, és mindenkinek elterelheti a figyelmét, aki az utakon van.

Minden hetedik halálos baleset motorral történik
Minden hetedik halálos baleset motorral történik

Donald Redelmier és a Torontói Egyetem munkatársai, valamint Eldar Shafir és princetoni kollégái szerint összefüggés van a telihold és a halálos motorbalesetek száma között. Tanulmányukhoz a szerzők az Egyesült Államok összes motorbalesetét megvizsgálták 1975 és 2014 között, és kiszámolták, hogy teliholdas éjszakákon mekkora volt a halálos balesetek száma.

Így lesz a kialvatlanságból baleset - részletek !

  • Összesen 13 029 halálos baleset történt 1482 éjszaka alatt (494 teliholdas, 988 kontroll).
  • A tipikus motoros középkorú, 32 éves férfi, aki vidéki utakon vezetett street bike-kal, nem viselt sisakot, és fejsérülést szenvedett.
  • A teliholdas éjszakákon 4449 baleset történt (9,10 éjszakánként), a kontrolléjszakákon viszont csak 988 (8,64 éjszakánként).
  • Szuperholdas éjszakákon (amikor a telihold sokkal nagyobbnak és fényesebbnek tűnik) a halálos balesetek száma napi 10,82-re nőtt.
  • A tanulmányidőszak 226 napja alatt minden második teliholdas éjszakára jutott egy halálos motorbaleset.
  • A kutatók hasonló eredményeket kaptak az Egyesült Királyságban, Kanadában és Ausztráliában is.

A kutatás nem vett figyelembe más figyelemelterelő tényezőket, ahogy azt sem, hogy az időjárási viszonyok miatt egyáltalán látható volt-e a hold . A kutatók ezzel együtt úgy látják, hogy az adatok magukért beszélnek, és arra kérnek minden motorost, hogy vezessenek óvatosabban.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Kettős front
Maximum: +18 °C
Minimum: +14 °C

Többnyire borult időben lesz részünk, de keleten időszakosan szakadozhat a felhőzet. Kisebb-nagyobb megszakításokkal, de továbbra is többfelé várható eső, záporeső, a Dunától keletre zivatarok is kialakulhatnak. Elsősorban az ország középső harmadán jelentős mennyiség is hullhat! Az északias szél többfelé megerősödik, északnyugaton és északkeleten viharossá fokozódhat. A csúcshőmérséklet 15 és 26 fok között várható, a 20 foknál magasabb értékeket elsősorban a keleti, északkeleti megyékben mérhetjük. Késő estére 13 és 19 fok közé hűl le a levegő. A mostani csapadékos, változékony időjárás egy mediterrán ciklon, illetve az annak áthaladásával érkező hullámzó frontrendszer következménye. Mindez kettősfronti hatást fejt ki.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra